17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Снимка: Туитър, архив

Гумена лодка с около 20 мигранти се преобърна край бреговете на Либия. Трима души са спасени, но 17 са неизвестност. Това заявиха днес италианските военноморски сили, цитирани от ДПА.

Бедстващата лодка била открита вчера на 92,6 км североизточно от Триполи. Тримата оцелели са сериозно пострадали и са отведени за лечение на италианския остров Лампедуза.

Тъй като Италия на практика затвори пристанищата си за мигранти, пристигащите от Либия са все по-малко. Въпреки това все още продължават да загиват хора по опасния морски маршрут.

От началото на годината 83 души са загинали в Средиземно море, според данни на Международната организация по миграцията. За същия период на миналата година смъртните случаи са били 199.

След като през юни популисткото правителство на Италия реши да затвори пристанищата си за благотворителни организации, спасяващи мигранти, правителствата от ЕС влязоха в сблъсък за това как да подходят към пристигащите кандидати за убежище от Северна Африка, отбелязва ДПА.

Поради твърдолинейната позиция на Рим два кораба на германски благотворителни организации с десетки мигранти на борда си останаха блокирани със седмици в Средиземно море, докато осем членки на ЕС не се съгласиха да ги приемат.

Коментари

Задължително поле