17 полицаи са пострадали при протест пред парламента на Украйна

В резултат на сблъсъци 17 полицаи са ранени в района около сградата на Върховната Рада, а 26 души са задържани, заяви съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк, цитиран от РИА Новости.

Той уточни, че двама служители на реда са приети в болницата. Сблъсъците започнаха, след като протестиращите се опитаха да поставят палатки пред сградата на парламента, но силите за сигурност не позволиха това. В отговор протестиращите започнаха да хвърлят камъни по тях.

В близост до сградата на украинския парламент се провеждат няколко протеста. Някои протестиращи се противопоставят на законопроекта за продажба на земеделска земя.

Парламентът прие този документ на първо четене на 13 ноември. В случай на влизането му в сила на 1 октомври 2020 г. украинските физически и юридически лица, териториалните общности и държавата ще имат възможност да купуват земя.

Също така чужденците и лицата без гражданство могат да станат собственици на земеделска земя, ако ги получат по наследство, но те ще бъдат задължени да продадат земята в рамките на една година. Предлага се територията на държавна и общинска собственост да се продава на търг.

Компании с чужд собственик няма да могат да придобият земеделска земя до 1 януари 2024 г.

Коментари

Задължително поле