Юсейн Болт - Дългата крачка

Не спортист, а чудовище. Това е Юсейн Болт на пистата. Кошмар за съперниците, жив бог за феновете. Най-бързият човек на планетата сега покорява и Рио с таланта, харизмата и скоростта си така, както го направи в Пекин през 2008-а и Лондон 2012-а. Светът просто никога досега не е виждал атлет като него. В сравнение с друг феноменален спортист на пистата като американеца Карл Люис спринтьорът от Ямайка категорично е много по-успешен.

Лудостта по Болт в Рио е на път да счупи всички рекорди. Телевизиите за първи път дори не повториха веднага бягането във финала на 100 метра, за да не изпуснат и секунда от триумфа на Краля на пистата. И 15-ина минути излъчваха как Юсейн обира овациите на сякаш полуделите трибуни. Въздушни прегръдки, позиране и най-накрая изпълнението на традиционната поза на Светкавицата. Този път Юсейн я направи бос, като преди това благосклонно предложи на превъзбудените фоторепортери да снимат златните му шпайкове.

След това в миксзоната настъпи същински Вавилон. Поне около 300 изнервени репортери се блъскаха за чуят думите на Болт от монтирани специално за стълпотворението високоговорители и без да имат и най-минимален шанс да му зададат поне един въпрос…

Няма смисъл да се уточнява, че в този ден имаше рекорд по посещаемост на отдалечения от Олимпийския парк Олимпийски стадион, базиран в смущаващ чужденците квартал на Рио, на турнира по лека атлетика.

Въпреки че в чисто спортен аспект спринтьорът спечели титлата на 100 метра с не толкова впечатляващите 9,80 секунди. За него в момента подобряването на собствените му световни рекорди на 100 (9,58 сек) и 200 м (19,19 сек) не е дневен ред. А и както се развива спортната му форма, 29-годишният Болт едва ли повече ще може да бяга толкова бързо, както го направи на световното Берлин 2009, откогато са уникалните му рекорди. Всъщност едва ли и ще му потрябва, защото, както се видя в Рио, и време от 9,80 му върши прекрасна работа.

Защото стана първият атлет в света, който има три титли на 100 метра от три поредни олимпийски игри (Пекин 2008, Лондон 2012 и сега в Рио). На път е да направи същото и на 200 метра, като оформи неповторим диктат. Когато Болт печели олимпийските титли на 100 и 200 м, вече стана традиция същото да прави и щафетата 4 по 100 метра на Ямайка. Така че на хоризонта е триумф по формулата „3 по 3 от 3“ - „три пъти по три титли от три поредни олимпийски игри“.

Освен всичко друго Болт е и единственият, който е печелил 4 поредни златни медала от световни първенства на 200 метра (Берлин 2009, Дегу 2011, Москва 2013 и Пекин 2015). Същото вероятно щеше да е и на 100 метра, ако не бе направил фалстарт във финала в Дегу преди 5 години…

Факт е, че започва като бегач на 400 метра. Дистанцията обаче му се вижда много дълга, а и тренировките за нея са по-тежки, отколкото тези на спринтьорите. Затова 14-годишният Юсейн моли треньора си да опита да стартира ако не на 100, то поне на 200 метра. Започва да го прави с успех и се превръща в спринтьор. Още като юноша печели 3 световни титли за подрастващи в периода 2002-2004, като първата е в Кингстън, столицата на Ямайка.

Със 195-сантиметровият си ръст Болт е най-високият елитен спринтьор - сега, а и в последните няколко десетилетия. Защото обикновено високите бегачи се насочат към средните дистанции или дори бягането с препятствия (като великия Едуин Моузис и големия му съперник Харалд Шмид през 70-те и 80-те години на миналия век). Бяга стоте метра с 37 крачки, докато повечето от съперниците му го правят с 41.

Именно с ръста се обясняват и проблемите, които понякога има на старта. Но след това, когато набере скорост, няма как да бъде спрян. Дори и когато бяга стоте метра за 9,80 секунди. Видя се добре в Рио как Болт буквално отвя в последните 25 метра американеца Джъстин Гатлин.

Видно е, че Светкавицата, макар и в не най-добрата си форма, е способен за печели олимпийски титли. И вероятно ще успее да го направи и след 4 години на игрите в Токио. Въпросът е само дали ще има достатъчна мотивация за тренировки, за да се яви като кандидат за суперслава на пистата в Япония през 2020 година.

Често прави маймунджилъци на пистата

Юсейн Болт често е обвиняван от съперници и коментатори, че често прави маймунджилъци на пистата преди бяганията. В момент, когато всички атлети по принцип се концентрират, той танцува, плези се, чупи стойки и позира с удоволствие на благодарните телевизионни оператори и фоторепортери.

Понякога тези, които ще бягат редом до него, едва го издържат. Но на Юсейн Болт това не му прави впечатление - нали шоуто му се гледа от целия свят.

За него

Няма друг с подобен стил на бягане

Няма друг лекоатлет с подобен стил на бягане. Болт е неповторим с начина, по който се придвижва по пистата. Прави го с неимоверна лекота и с типичните си дълги крачки. Стилът му на бягане е такъв, че наистина е много труден за побеждаване. Единственият начин да бъде задминат май е да направи грешка и да се забави много на старта. Защото набере ли скорост в средата на дистанцията, просто няма как да бъде удържан неговият напор.

Асафа Пауъл, бивш световен рекордьор на 100 метра

Всичко е въпрос на отношение към бягането

Това, че Болт толкова продължително време е най-бързият в света, е благодарение на неговото отношение към бягането. Той не попилява и не похабява таланта си. А напротив - пести силите си и като тренира, а и внимателно подбира състезанията, на които стартира. Като те през последните няколко сезона въобще не са много. Спринтът - това е избухване на светкавица. И Светкавицата знае как да има енергия и за следващия път.

Сергей Клевцов, руски треньор по лека атлетика

Най-големият талант, който атлетиката е виждала

Юсейн Болт е най-големият талант, който леката атлетика въобще е виждала някога. Той промени представите на всички за спринта. Бяга по начин, който никой не е правил преди него. Успява да се задържи на върха вече трети олимпийски цикъл, като първото му състезание при мъжете все пак е през 2007 г. Уникален спортист.

Валери Борзов, олимпийски шампион на 100 и 200 м от Мюнхен 1972

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица