Гюлен: Путин е много умен, Ердоган няма да го заблуди

Фетхуллах Гюлен

Владимир Путин е много умен лидер и действията на Ердоган няма да го заблудят, заяви заяви живеещият в САЩ турски ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, съобщава РИА Новости.

Анкара обвинява Гюлен за опита за превра от 15 юли и иска екстрадирането му от САЩ.

„Сега Турция има много проблеми. И аз мисля, че тези действия (на сближаване с Русия - ред) са израз на отчаяни действия заради липсата на алтернативни варианти“, заяви Гюлен в интервю за телевизия „Ал Арабия“ в отговор на въпроса дали смята сближаването на Турция с Русия за нов курс във външната й политика или това е просто начин за натиск върху Запада.

Гюлен припомни, че турското ръководство заплашваше Русия при свалянето на руския самолет над Сирия, а сега се опитва да се сближи с нея. „Но трябва да се знае, че Путин е много умен човек, много умен лидер и не мисля, че действията на Ердоган лесно ще го заблудят“, подчерта Гюлен.

Той същи изрази убедеността си, че САЩ няма да го предадат на Турция, защото няма да намерят законни основания. „Аз видях как работи тяхната съдебна система. Тази държава защитава върховенството на правото. И те няма да се съобразят с празни претенции. САЩ имат репутацията на страна, която отстоява върховенството на правото. Затова смятам, че те ще спазват необходимите процедури“.

Коментари

Задължително поле