Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер е регистрирано в Югоизточна Турция

Разследват майсторът-готвач Марио Батали по обвинение в сексуални издевателства

Вижте снимки от деня на отворените врати в НДК

Великобритания отказа да поднови визата на Роман Абрамович

Заловиха трима бракониери, убили елен край Полски Тръмбеш

37-годишен мъж шофирал с 2.89 промила алкохол в лентата за насрещно движение на видинския бул. „Панония”

Зорница Русинова: Безработицата у нас е рекордно ниска

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Обявиха Ед Шийран за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. “Билборд”

Благоевградски коли осъмнаха омазани с фекалии

Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

Съдят измамник, представял се за подчинен на комисар Попов

Илияна Йотова: Всички колеги и партньори в Европа дават висока оценка на председателството ни

Кирил Ананиев е на тридневно посещение в Женева

Непълнолетни катастрофирха с крадена “Лада”

180 баби и дядовци станаха абсолвенти

180 човека са посещавали различните курсове и 17-те публични лекции през изминалата учебна година.

Учат информатика, английски език, слушат здравни лекции

Курсовете са безплатни

Десетки студенти от третата възраст завършиха първата учебна година в единствения по рода си у нас университет за любители на знанието над 55 години.

“Национален български университет – трета възраст” е уникално за страната ни учебно заведение. То е учредено през 2016 г. като неправителствена организация в обществена полза, но подобно на всички ВУЗ-ове си има ректорски съвет и зам.-ректори по учебната част, научно-изследователската дейност и международното сътрудничество.

В Академичния съвет влизат 18 хабилитирани лица в различни сфери на знанието. Мисията, която всички те си поставят, е подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалното включване на хората на възраст 55+.

“Общо 180 човека са посещавали различните курсове и 17-те публични лекции през академичната 2016-2017 година в “НБУ – Трета възраст”, разказа пред “Труд” ректорът акад. д-р Ганчо Попов. Близо 200 души присъстваха на тържествената церемония за закриване на учебна година, която се проведе през седмицата в залата на БЧК, похвали се той. Първи удостоверения получиха завършилите най-посещавания курс – по информационни технологии.

За да отговорят на големия интерес, от ръководството на университета се опитват да организират компютърни зали в пенсионерските клубове във София. Водят се разговори с няколко министерства за осигуряването на излезли от употреба компютърни конфигурации. Първи положителен отговор са дали от МРРБ. “Проблемът, който срещаме е, че в клубовете са прекалено пасивни – чакат някой друг да им свърши работата, а иначе имат желание – оплаква се д-р Ганчо Попов – Компютрите са приготвени, но от пенсионерските клубове не искат да си ги вземат”.

За да се раздвижат нещата, от “Трета възраст” ще търсят съдействието на Столична община и районните кметове в София.

Успоредно с това в университета се готвят за новата учебна година, която започва на 5 октомври. “Преди това ще направим едно социологическо проучване, за да установим какви теми вълнуват възрастните хора и съобразно това ще организираме занятията”, разкри ректорът.

Университетът има амбиция да създаде и собствен Съвет на мъдреците, които ще събере хора със знания и опит, за да подпомагат работата на парламента и държавните институции. “Има много такива хора и в науката и в бизнеса, които са готови да споделят своя богат ресурс”, увери акад. Попов.

Университетът има филиал в Пловдив, а в процес на откриване е и такъв във Варна. Всичко е на доброволна основа – и лекторите, и залите. Курсовете също са безплатни, засега. “Имаме академици, водещи професори, всички те подкрепят идеята”, похвали се ректорът.

В същото време, учебното заведение изпитва трудности в привличането на подкрепа от страна на бизнеса и държавата, за да може да продължи мисията си да обучава безплатно своите студенти. “Те нямат пари за образование, защото пенсиите ни са два пъти по-ниски от тези в Албания и от Македония, където лекарствата са безплатни. Гърция, която има 320 милиарда евро дългове, дава 500 евро и 13-та пенсия”, възмущава се акад. Ганчо Попов. “Писахме на работодателските организации, на МОН, никой не се обади да даде един лев, а в България има 2,2 млн. възрастни пенсионери”, посочи той. В същото време в Китай има над 4000 подобни учебни заведения, а в по-близката до нас Полша те са над 100.

За да получат възможност да черпят ноу-хау от сродни организации по света, от “Трета възраст” са подали документи за членство в световната организация на университетите за възрастни хора. Амбицията им е в близко бъдеще да организират конференция за обмяна на опит с участници от съседните страни.

 

Компютри, езици и здравни курсове са най-търсени

Първото, което се усвоява в часовете по информатика, е как се изпращат имейли и как се работи със „Скайп“.
Първото, което се усвоява в часовете по информатика, е как се изпращат имейли и как се работи със „Скайп“.

По-голямата част от курсовете, разбира се, са със здравна насоченост и се водят от медицински специалисти в различни области, но сред лекторите има също психолози, адвокати и др. В „Трета възраст“ преподава известният проф. Христо Мермерски, експерт областта на народната медицина, който води курсове по здравословно хранене и народна медицина. За лечението и профилактиката на артериалната хипертония и захарния диабет преподава проф. д-р Христо Деянов, а един от най-добрите кардиолози у нас проф. д-р Младен Григоров, завеждащ клиника по кардиология във II МБАЛ – за сърдечно съдовите заболявания. За болестите на опорно-двигателния апарат лектор е проф. д-р Пламен Кинов, нaчaлник нa клиникaтa пo opтoпeдия и тpaвмaтoлoгия пpи УМБАЛ „Цapицa Йoaннa – ИСУЛ”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.