185 000 лева за спортните герои

Спортните герои на България за изминалата 2020 година бяха стимулирани с парични премии в общ размер 185 000 лева. Бонусите бяха раздадени на церемонията „Нощта на шампионите“ при най-строго спазване на противоепидемичните мерки. Така беше продължена традицията, създадена преди шест години по време на първия мандат на сегашния спортен министър Красен Кралев. Оттогава в края на януари отличниците в българския спорт и техните треньори получават допълнителните парични бонуси за постигнатите високи резултати.
Най-големите лични премии в размер на 25 000 лева заслужиха състезателите по борба Миглена Селишка и по джудо Ивайло Иванов, както и треньорите им в националните отбори – Петър Касабов, два пъти обявяван за треньор №1 на България в анкетата на в. „Труд“, и Атанас Герчев. Селишка ликува с европейската титла и взе бронз на световната купа, а Иванов се окичи със сребро от европейското и наскоро стана първият наш джудист с медал от „Мастърс“ - бронз. 
10 000 лева получи лекоатлетът Християн Стоянов като награда за най-добър спортист с увреждания, треньорът му Евгени Игнатов бе премиран с 5000 лева. На биатлонистката Милена Тодорова и нейния наставник Цветан Цочев бяха дадени чекове за по 10 000 лева в категорията за млад спортист до 23 г. При по-младите до 18-годишна възраст стимули по 10 000 лева прибраха състезателите по олимпийско карате Саня Петкова и по плуване Йосиф Миладинов, а с по 5000 лева бяха наградени треньорите им Лъчезар Цветков и Кристиян Минковски.
В най-ниската възрастова група до 16 години бонуси по 5000 лева взеха състезателката по художествена гимнастика Стилияна Николова и треньорката Валентина Иванова, както и боксьорът Кристиян Цветанов и наставникът Борислав Георгиев.
Заради пандемията от коронавирус през 2020 г. бяха отменени повечето големи състезания, включително олимпийските игри. „За съжаление изминалата година беше много тежка и много от състезателите не успяха да реализират възможностите си – коментира при награждаването спортният министър Красен Кралев. – Вярвам, че пандемията ще бъде преборена и спортът ще се върне към своя нормален ритъм. Надявам се това да се случи по-скоро, за да могат всички спортисти да се борят за медали на големи състезания и на олимпиадата през лятото.“
Кралев припомни, че спортното министерство отпусна допълнителни средства за клубовете, за да се справят с последиците от кризата. Със същата цел за настоящата година бюджетът им ще бъде в двоен размер. „Смятам, че успяхме заедно, цялото спортно семейство, да излезем по най-добрия начин от създалата се ситуация. Направихме всичко възможно нашите атлети да получат максимално добри условия за подготовка и се погрижихме вътрешният спортен календар да бъде изпълнен“, добави министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт