186 финансови мулета са били идентифицирани у нас в рамките на международна операция

Румяна Арнаудова

Идентифицирани са общо 580 лица и над 800 неправомерни транзакции в 15 страни от ЕС в периода от 14 до 18 ноември. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, във връзка с Информационна кампания за противодействие на престъпленията против финансовите интереси на Европейския съюз. По думите й се е провела операция и на територията на страната ни. Тя заяви, че от 14 до 18 ноември страната ни е взела участие в международна операция за „Финансови мулета на територията на ЕС", която е част от оперативния план на „Европол".

„Има изключително отговорно подкрепена от Асоциацията на банките. 17 банки от общо 27 в страната ни подкрепиха в усилията да предупредим българските граждани за опасностите, които се крият в интернет", обясни тя, като уточни, че Европейския център за борба към „Европол" е организатор на кампанията.

По думите й в рамките на операцията 186 финансови мулета са били идентифицирани у нас. Освен това Арнаудова подчерта, че прокуратурата също работи по проблема. „Има специални текстове, по които подвеждаме под наказателна отговорност лицата - пране на пари и компютърна измама са основните", отбеляза тя, цитирана от "Фокус".

„Предотвратените щети само от началото на година са 4 84 000 евро, 168 неправомерни транзакции на обща стойност 4 320 000 евро", посочи Румяна Арнаудова.

Тя добави, че текущата кампания е стартирала и в 15 още държави от ЕС.

Коментари

Задължително поле