Молдова планира да отвори посолство в Ню Делхи

ООН: Близо 2,3 млн. души са напуснали Венецуела заради липса на храна и лекарства

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Ивица Дачич за президента на Косово: Лицемер, първо с оръжия разруши границата на Сърбия, сега иска промяната й

Не се потвърждава информацията за оцелял български шофьор от трагедията в Генуа

Агенция по вписванията: Нарушаването на работата на Търговския регистър не е свързано със злонамерена външна намеса или с инцидент в киберпространството

Търговският регистър започна поетапно да работи

Обявиха двудневен траур в Генуа

Църквата чества Успение Богородично

Президентът на Южна Корея иска да създаде общо икономическо пространство с КНДР

Днес отново слънце с максимални градуси между 30° и 35°

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер в южната част на щата Калифорния в САЩ

Полицията е обискирала три адреса след атаката край парламента в Лондон Нападателят е британски гражданин от чуждестранен произход 

Потвърдена е смъртта на 31 души в рухналия мост край Генуа

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля Южна Италия

Обучават бъдещите инженери в ТУ-Пловдив със софтуер за самолети „Еърбъс“

Снимка: Архив

Студенти от Техническия университет-Пловдив ще се обучават със софтуер, който се използва при конструктивното и технологично разработване на самолетите от фамилията „Еърбъс“. Това стана факт с подписването на договор за създаването на съвместната учебна лаборатория за CAD/CAM/CAЕ – технологии между ръководството на вуза и фирма „Хайкад Инфотех“, представител за България на френския софтуерен гигант „Dassault Systemes“ (Дасо систем).

Бъдещи инженери от 7 специалности на ТУ-Пловдив ще се обучават в лабораторията – авиационна техника, транспортна техника, машиностроене и уредостроене, машиностроителна техника, мехатроника, електроника, автоматика, информационна и управляваща техника.

Според декана на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. д-р Пепо Йорданов обучението с новите френски системи ще направи студентите на университета изключително конкурентни на пазара на труда. Младите инженери, умеещи да работят с CAD/CAM/САЕ – продукти от най-висок клас, могат да разчитат на по-висока заплата още от самото начало на кариерата си.

Доскоро местният бизнес в района на Пловдив използваше CAD/CAM/САЕ системи предимно от среден клас. Но с развитието на ТИЗ (Тракия икономическа зона) и навлизането на високо технологични европейски фирми, особено от автомобилната индустрия, работата със системите от висок клас става стандарт в изискванията към обучението на инженерите. „CAD/CAM/САЕ системите не могат да изместят инженера в предприятието, но правят работата му ефективна. Днес с тези системи индустриалният продукт започва живота си, поддържа се и накрая с тях се предписва как да бъде рециклиран“, коментира доц. Христиан Панайотов от ТУ-Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.