На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Обучават бъдещите инженери в ТУ-Пловдив със софтуер за самолети „Еърбъс“

Снимка: Архив

Студенти от Техническия университет-Пловдив ще се обучават със софтуер, който се използва при конструктивното и технологично разработване на самолетите от фамилията „Еърбъс“. Това стана факт с подписването на договор за създаването на съвместната учебна лаборатория за CAD/CAM/CAЕ – технологии между ръководството на вуза и фирма „Хайкад Инфотех“, представител за България на френския софтуерен гигант „Dassault Systemes“ (Дасо систем).

Бъдещи инженери от 7 специалности на ТУ-Пловдив ще се обучават в лабораторията – авиационна техника, транспортна техника, машиностроене и уредостроене, машиностроителна техника, мехатроника, електроника, автоматика, информационна и управляваща техника.

Според декана на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. д-р Пепо Йорданов обучението с новите френски системи ще направи студентите на университета изключително конкурентни на пазара на труда. Младите инженери, умеещи да работят с CAD/CAM/САЕ – продукти от най-висок клас, могат да разчитат на по-висока заплата още от самото начало на кариерата си.

Доскоро местният бизнес в района на Пловдив използваше CAD/CAM/САЕ системи предимно от среден клас. Но с развитието на ТИЗ (Тракия икономическа зона) и навлизането на високо технологични европейски фирми, особено от автомобилната индустрия, работата със системите от висок клас става стандарт в изискванията към обучението на инженерите. „CAD/CAM/САЕ системите не могат да изместят инженера в предприятието, но правят работата му ефективна. Днес с тези системи индустриалният продукт започва живота си, поддържа се и накрая с тях се предписва как да бъде рециклиран“, коментира доц. Христиан Панайотов от ТУ-Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.