Обучават бъдещите инженери в ТУ-Пловдив със софтуер за самолети "Еърбъс"

Снимка: Архив

Студенти от Техническия университет-Пловдив ще се обучават със софтуер, който се използва при конструктивното и технологично разработване на самолетите от фамилията "Еърбъс". Това стана факт с подписването на договор за създаването на съвместната учебна лаборатория за CAD/CAM/CAЕ - технологии между ръководството на вуза и фирма "Хайкад Инфотех", представител за България на френския софтуерен гигант "Dassault Systemes" (Дасо систем).

Бъдещи инженери от 7 специалности на ТУ-Пловдив ще се обучават в лабораторията - авиационна техника, транспортна техника, машиностроене и уредостроене, машиностроителна техника, мехатроника, електроника, автоматика, информационна и управляваща техника.

Според декана на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. д-р Пепо Йорданов обучението с новите френски системи ще направи студентите на университета изключително конкурентни на пазара на труда. Младите инженери, умеещи да работят с CAD/CAM/САЕ - продукти от най-висок клас, могат да разчитат на по-висока заплата още от самото начало на кариерата си.

Доскоро местният бизнес в района на Пловдив използваше CAD/CAM/САЕ системи предимно от среден клас. Но с развитието на ТИЗ (Тракия икономическа зона) и навлизането на високо технологични европейски фирми, особено от автомобилната индустрия, работата със системите от висок клас става стандарт в изискванията към обучението на инженерите. "CAD/CAM/САЕ системите не могат да изместят инженера в предприятието, но правят работата му ефективна. Днес с тези системи индустриалният продукт започва живота си, поддържа се и накрая с тях се предписва как да бъде рециклиран", коментира доц. Христиан Панайотов от ТУ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони