2 г. и 8 месеца затвор за габровец, изтеглил пенсията на баба от картата и

Снимка: Архив

След внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово, 42 – годишен мъж е осъден на  две години и осем месеца лишаване от свобода при строг режим за ползване на чужда дебитна карта. Наложено му е и наказание глоба в размер на 500 лв.

Съдът е разгледал делото по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се е признал за виновен и е приел за верни фактите изложени в обвинителния акт.

Георги С. е наказан за това, че за времето 30 сепетмври до 7 октомври 2016 г., в Габрово от различни банкомати източил общо 484,40 лв. от чужда карта.

През септември 2016 г. обвиняемият се срещнал с пострадалата в пункт за вторични суровини. Жената искала да предаде стари пружини за отпадък и търсела човек да ги изнесе. Георги С. се съгласил и взел стари отпадъчни железа. Жената имала и други ненужни вещи, които й пречели, затова  след няколко дни отново се срещнали в дома й, за да изнесе и другите непотребни вещи.

Няколко дни по-късно, в района на Кооперативен пазар-Габрово, обвиняемият бил заедно с непълнолетното си дете и случайно срещнал възрастната жена. Предложил помощта си, като отнесе пазарската й чанта до дома й. Жената ги поканила и докато ги почерпила, детето взело дебитната карта и ПИН-кода.  След като напуснали жилищната сграда, детето показало на обвиняемия плика. Последният видял дебитната карта и ПИН-кода, проверил наличността на най-близкото АТМ-устройство и  установил, че по сметката няма наличност. Няколко дни по-късно, отново в картата нямало пари. На 07.10.2016 г. по сметката на жената постъпила пенсията на жената - 487 лв. Обвиняемият веднага изтеглил 400 лв, а малко по-късно отишъл в супермаркет, напазарувал хранителни продукти, като платил сметката в размер на 84,40 лв. с дебитната карта на пострадалата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Коментари

Задължително поле