20 години затвор за наркопласьор, пребил до смърт общинар в Берковица

Снимка: Архив

Биячът подозирал, че служителят го е издал на полицията

Окръжна прокуратура – Монтана постигна присъда от 20 години затвор за мъж от Берковица, пребил до смърт свой съгражданин, заради подозрения, че информирал полицията за търговията му с наркотици.

Пласьорът издевателствал близо пет часа над жертвата си и настоявал да продава дрогата му, съобщиха от Апелативна прокуратура – София. Престъплението е било извършено през нощта на 18 срещу 19 октомври 2014 г.

Преди това 31-годишният Цветан Е. споделил с приятели в Берковица, че Стефан П., който работил в общинската управа, го е злепоставил в разговор с жена и се заканил да го накаже с бой.

Чрез „Фейсбук” Цветан поканил набелязаната жертва в апартамент на техен общ познат и когато мъжът дошъл, директно го обвинил и започнал да го удря с юмруци и ритници. Докато налагал Стефан, биячът отправял към него упреци, че го е „натопил“ в полицията за продажба на наркотици и настоявал да продава дрога като негов дилър. Двама от присъстващите в жилището мъже се опитали да прекратят боя, но бабаитът извадил нож и се заканил да пребие и тях.

Жестокият бой продължил пет часа. Чак на сутринта един от свидетелите - бившият граничен полицай Силвестър К., успял да убеди Цветан да спре изтезанията и откарал с кола окървавения мъж в болницата в Монтана. Уведомени за станалото със сина им, пристигнали и родителите на Стефан и подали сигнал в полицейско управление. Пред дошлите служители на МВР Стефан П. заявил, че бил пребит от Цветан Е.

Въпреки усилията на лекарите обаче няколко часа по-късно здравословното състояние на пострадалия се влошило и той починал. Според съдебно-медицинска експертиза по започналото дело основна причина за смъртта на Стефан П. е закрита травма на главата с кръвоизливи, довели до оток и парализиране на жизнено важни мозъчни центрове. По тялото и главата на пребития също имало множество кръвонасядания и кръвоизливи, отоци, травми, рани и охлузвания.

Убитият мъж е работел в отдел „Търговска и стопанска дейност” в община Берковица и според познатите му бил тих и скромен човек. Според прокуратурата убийството е било извършено с особена жестокост, престъпление, за което законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Окръжният съд наложи на Цветан Е. наказание от 20 години в килия и постанови да плати по 100 000 лева обезщетeние на родителите му. Присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

 

Коментари

Задължително поле