20 г. затвор за Иванчева (обзор)

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г., а посредникът Петко Дюлгеров – 12 г.

Осъдените кметици върнати в ареста

20 години затвор, 10 000 лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност. Такава присъда постанови състав на Специализирания наказателен съд за отстранената кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Това е най-тежкото наказание за корупционно престъпление в най-новата ни история, коментираха юристи пред „Труд”.

Биляна Петрова – бившата заместничка на Иванчева, получи 15 години затвор и глоба от 15 000 лв. Бившият районен кмет Петко Дюлгеров, който е бил посредник, бе наказан с 12 години затвор и 12 000 лв. глоба.

С произнасяне на присъдите мерките на Иванчева и Петрова бяха променени в „задържане под стража” и двете бяха отведени в ареста. Мярката „домашен арест” на Петко Дюлгеров остана същата.

Съставът на спецсъда с председател Иво Хинов призна тримата от кметската завера в „Младост” за виновни за подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Иванчева поискала рушвета от 187 000 евро – по 20 евро на квадратен метър от разгънатата застроена площ на обекта му, за да пусне преписката. Петрова присъствала на преговорите и участвала в пазарлъците, а Дюлгеров взел вноската от 70 000 евро, от които прибрал 14 000 евро – 20 % за себе си. Кметицата бе оправдан по другите две обвинения, че е искала 500 000 евро за всичките обекти на Ваклин, както и за това, че получила подкупа от 56 000 евро без процента на посредника Дюлгеров.

Съдия Хинов подчерта, че Иванчева не е искала парите от Ваклин в полза на благоустройство на общината, както тя и заместничката й се опитваха да обяснява а мотивът е бил за собствена, облага. Според съдебния състав няма как поисканата сума да е в резултат на провокация от страна на Ваклин или от представители на държавен орган.

 

Истерия след прочитане на присъдите

Фенове кълнат прокурори: „Да ви умрат децата!”

Съдебни полицаи прибраха пиара на Иванчева

След произнасянето на осъдителните присъди, феновете на Иванчева, които бяха в съдебната зала, изпаднаха в истерия. Жени излязоха с писъци в коридора и крещяха “Няма такава държава”. Когато тримата спецпрокурори по делото минаха покрай тях, без малко не се стигна до сблъсъци. “Господ да ви убие!”, “Да ви умрат децата!”, кълняха развилнелите се привърженици, някои от които редовно идваха на съдебните заседание като свита на отстранената кметица.

Служители на съдебна охрана отвориха път на прокурорите и избутаха феновете на Иванчева. Задържан бе нейният пиар Петър Кърджилов, когото униформените отведоха в конвойната стая, докато се успокои.

Коментари

Задължително поле