20 млн. лв. за знакови спа проекти в София (обзор)

Ремонтът на банята в Банкя, започнал миналата година, е готов наполовина.

Отварят банята в Банкя за следващото лято

Демонстрации с виртуална реалност в балнеоложкия комплекс в “Овча купел”

Минерални басейни във “Възраждане”

Столичната община е осигурила 20 млн. лв. през тази година за знакови обекти, чрез които ще се оползотвори минералната вода на София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. С 9 млн. лв. строят първия общински аквапарк във “Възраждане”.

С над 8 млн. лв. реставрират банята в Банкя. Ремонтът се поема от пенсионния фонд “Алианц България” срещу правото на строеж на хотел близо до банята, който ще е на фонда 35 г., след което става общински. Затворената от 17 г. 100-годишна сграда ще се превърне във водещ център на балнеолечението. Ремонтът приключва през май 2020 г., увери кметът на града Рангел Марков. Банята ще запази автентичния си вид. Заедно с реставрацията на лечебните басейни ще бъдат изградени 25-метров плувен басейн и инсталация, за да се отоплява и изстудява сградата с минерална вода.

“По мое настояване държавата прехвърли на общината и баните в “Овча Купел” и “Горна Баня”. Целта ни е реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност”, каза Фандъкова. За банята в “Овча купел” общината е пуснала обществена поръчка за около 3 млн. лв. Там ще бъде открит и научен център за постижения. Проектът за над 29 млн. лв. се финансира по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Ще бъдат създадени лаборатория социални иновации, зала за демонстрации с виртуална реалност и др.

Коментари

Задължително поле