20 партии и коалиции в конкуренция с „Не подкрепям никого“

Образците на бюлетините за страната и чужбина бяха представени точни 10 дни преди изборите - на 16 март. Задграничната е по-тясна заради липсата на преференция в нея. Сънародниците ни зад граница не могат да пренареждат листи, а само да посочват партията, която са избрали. Снимки БУЛФОТО

Следете изкъсо членовете на СИК, съветват от Централната избирателна комисия

Двадесет политически формации (партии и коалиции) са регистрирани за предсрочните парламентарни избори утре, сочат данните на ЦИК. 21-та “сила” е квадратчето “Не подкрепям никого” (НПН). За разлика от президентския вот този път НПН ще се брои заедно с невалидните бюлетини за определяне на избирателната активност. Така тази кутийка няма да има влияние върху резултатите от самите избори и на практика ще се причислява към недействителните гласове.

Според данните българите с право на глас в списъците са малко над 6 830 000. Броят на секциите в страната ще бъде официално оповестен днес от ЦИК, като вероятно ще е около 12 хиляди, а зад граница вече е ясен - 371 в 70 държави.

Всички, които са решили да гласуват, трябва да знаят няколко основни неща, които ще им бъдат от полза в секциите, когато упражняват вота си.

С

екциите отварят врати точно в 7 ч в неделя и ще приемат избиратели до 20 ч. Въпреки това гласуването може да бъде удължено, ако има струпване на хора, желаещи да пуснат бюлетина. Това се прави след разрешение от ЦИК.

Утре на първо място е фактът, че за втори път в изборната история на страната ни може да се гласува с преференция. Тоест има възможност партийната листа, за която се гласува, да бъде пренаредена. Ако е харесан кандидат, различен от водача на списъка, номерът срещу неговото име трябва да бъде зачеркнат в полето в дясната част на бюлетината. Колкото повече преференциални гласа събере една номинация, толкова по-напред отива в листата и шансовете му да влезе в следващото НС се увеличават. Преференцията не е задължителна - може да се зачеркне само кутийката с дадената партия. Това означава, че гласоподавателят не желае да пренарежда кандидатите.

За какво трябва да внимават избирателите, за да не се окаже гласът им невалиден? Химикалът трябва да е единствено със син цвят, знаците, които се попълват в квадратчето, са X и V (без кръгчета, чертички и т. н.).

Задраскването може да излиза от квадратчето, но не трябва да припокрива друго.

Нередностите, за които трябва да сигнализират избирателите, са няколко. Бюлетината не трябва да е прозрачна, тъй като не се слага в пликове. Ако прозира, веднага трябва да се каже на членовете на секционната комисия. Имената на партиите са отляво, а преференцията - вдясно.

Когато гласоподавателят влезе в секцията, предава личната си карта на член на СИК. След това взима бюлетината, откъсната от кочан на бюрото пред него. На нея се поставя единият печат и се влиза в тъмната стаичка. Прави избора си и сгъва листа така, че мястото за печатите (единият вече е положен) да остане отгоре. Добре е бюлетината да се прегъне два пъти, за да не се разтвори в урната. След това избирателят излиза, връща бюлетината за втори печат. Трябва да се увери, че серийният й номер, който се намира в долния десен ъгъл, се откъсва от човек от ЦИК и се пуска в отделна урна. Накрая пуска бюлетината. Ако сбъркате, може да поискате нова бюлетина, като проследявате дали старата се надписва със “Сгрешена”, без да бъде отворена.

Различия

Без преференция при гласуването в чужбина

Разликата между бюлетината у нас и тази, която ще е в секциите зад граница е, че там няма да може да се гласува с преференция, напомнят от ЦИК. Така гласовете на сънародниците ни от чужбина ще се разпределят в листите на посочените от тях формации. Още едно различие - извън страната не фигурират имената на независимите кандидати. Причината е, че у нас те могат да бъдат издигани само в някой от 31-те многомандатни избирателни района.

За гладкото протичане на изборния процес за пореден път ще следят неправителствени организации от страната и чужбина. Техния брой е 15, като са ангажирали общо 1710 наблюдатели.

По време на приключилата кампания от ЦИК разпространиха по райони 17 000 информационни табла и 300 000 малки брошури, за да информират гласоподавателите за изборния процес.

Коментари

Задължително поле