20% ръст на заплатите в строителството

Единен стандарт ще гарантира качество на проектите, категорични са от гилдията

Настояват за спокойствие за работа

Ръст на заплатите в строителния сектор с 20% искат от бранша. Липсата на кадри и изтичането им в чужбина е една от темите, които се обсъждат по време на срещите на Камарата на строителите в България с представителите на политическите сили и институциите у нас. За това мерки трябва да вземе и държавата, която да осигури спокойствие на фирмите за работа и да се спрат нападките срещу бизнеса, обединиха се от гилдията и ръководството на БСП.

От професионалната организация настояват за въвеждането на минимални реални цени за всички строителни дейности, както и разчети за нормите за труд. Подобни правила ще гарантират край на дъмпинга и високо качество на проектите, обясни председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев. С по-високи заплати ще се реши проблемът с липсата на кадри и изтичането им в чужбина, ще се внасят повече данъци в бюджета, ще се повиши потреблението и ще се задвижи икономиката, обясни той. В момента строителните компании работят при цени от 1/2 до 1/3 от тези в Европа.

За да се гарантира по-високо качество на проектите трябва да се унифицират правилата и тръжните процедури, включително и за общинските проекти, каза изпълнителният директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев.

Коментари

Задължително поле