20 спасители, две кучета и доброволци търсят втори ден изчезнал скиор в Рила

34-годишен скиор изчезна в неделя в късния следобед при спускане в ски център Картала, в Рила планина. Мъжът от София е карал по пистата със още четирима свои приятели. При спускането се разделили по двойки  и се уговорили среща в долния край на пистата.  Младият мъж е карал сноуборд, не е бил добре оборудван - нямал каска, нито уред за локация. При спускането той се е движел зад приятеля си, но изведнъж изчезнал. Групата софиянци се върнали в района и се опитали да го търсят сами, но след като не го открили подали сигнал към 17,40 на тел 112.

Веднага тръгват спасители от Благоевград да търсят скиора. До 24 часа през нощта с риск на живота си претърсвали района, но безуспешно. На сутринта в 9 часа издирването се подновява. Групата спасители вече е сериозна- 20 души от отрядите в Банско, Разлог, Благоевград и София. От Банско са взети и две кучета, които са обучени да търсят хора в лавини.

Акцията е изключително затруднена заради непрекъснатия снеговалеж в планината и високата лавинна опасност. В неделя в района на Картала са паднали две лавини. Една от тях се претърсва. Телефонът на изчезналия скиор в понеделник работеше, той даваше свободно.

Издирването продължава.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България