20 учени кандидати за едно място в институт на СУ

Снимка: Пламен Стоименов
Директорът на GATE проф. Силвия Илиева, просветният министър проф. Николай Денков и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков направиха първата копка в двора на математическия факултет.

 

Първа копка на научен парк в Алма матер

Връщат наши изследователи от чужбина

 

20 изследователи са кандидатствали за едно място в Института “Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет. Това съобщи ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков на церемонията, на която бе направена първа копка за строежа на новата високотехнологична сграда на института.

GATE е създаден през 2019 г. с европейско финансиране. Екипът му си е поставил задача да привлече талантливи български изследователи, които да правят наука у нас.

“Цялото общество ще има полза и ще види, че науката има приложимост. Институтът вече има спечелени може би два пъти повече проекти от планираното у нас и в чужбина. Освен това се привличат наши и чужди изследователи с много високо качество. Имаме 20 кандидати за едно място”, посочи проф. Герджиков.

В сградата, която ще се строи в двора на математическия факултет, ще има високотехнологични лаборатории. “Ще бъдат отворени за експерименти, за демонстрации. Областите, в които работим, са градове на бъдещето, цифрово здравеопазване, умна индустрия и интелигентно правителство”, обясни проф. Силвия Илиева, директор на института.

По думите ѝ това е най-подходящото място да бъде изграден научен парк на Софийския университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование