20 000 евро надценка за 5 км/ч повече

Bentley Speed е най-бързият сериен SUV и развива 306 км/ч

Истински стоманен колос с тегло 2,7 тона ускорява с темпото на болид от „Формула 1“, като се изстрелва за 3,9 секунди от до 100 км/ч и развива максимална скорост 306 км/ч. С подобни технически характеристики модификацията Speed на Bentley Bentayga напълно оправдава името си. Освен скорост, този автомобил притежава и други на пръв поглед трудно съвместими качества като повишена проходимост, безпрецедентен лукс, удивителна мощност, пъргавина и функционалност.

Голям SUV с бързината на спортна кола е сравним със слон, който тича със скоростта на гепард. Но докато природата дава на живите същества само качествата, които са им необходими за оцеляване, автомобилните конструктори моделират творенията си както пожелаят. В случая с Bentley Bentayga има и нюанс на наранена чест. Защото това беше най-бързият SUV с максимална скорост 301 км/ч. Но излезе Lamborghini Urus и се настани на първо място по бързина сред SUV-овете с 305 км/ч.

Моделът Bentayga Speed връща шампионската титла на марката с максимална скорост 306 км/ч. Цената на тези 5 км/ч по-висока максимална скорост е 20 000 евро – толкова е разликата между стандартния 12-цилиндров модел Bentayga и Bentayga Speed.

 

Освен 5 км/ч по-висока максимална скорост, срещу 20-те хиляди евро повече (или общо 235 000 евро) купувачите получават добавката Speed, черни екстериорни компоненти, 27 конски сили отгоре и променени настройки на двигателя за по-висок въртящ момент. Затова Bentayga Speed спринтира с 0,2 секунди по-бързо от 0 до 100 км/ч и развива с 5 км/ч по-висока скорост от стандарното изпълнение Bentayga.

Мощността на най-бързия SUV достига 635 к.с., а въртящият момент е 900 Нм. Заслуга за тези високи стойности има 6,0-литровия битурбо двигател в конфигурация W12. За постигане на върхова динамика са направени специални настройки на спортния режим (един от четирите режима за шофиране на асфалт).

Системата за стабилизиране на каросерията работи на 48-волтово напрежение и се грижи тежкия SUV да стои стабилно в завоите, регулирайки адаптивното окачване. Bentayga Speed е оборудван с най-големите за Bentley спирачни дискове, чийто диаметър е 42 см, а керамичните апарати намаляват теглото с около 20 кг на колело. Самите джанти също са огромни с диаметър от 22 инча.

За първи път Bentley предлага за модела Speed алкантара като тапицерия, но купувачът може без доплащане да я замени с познатата досега висококачествена кожа. Контрастни шевове, деликантни надписи Speed в интериора и екстериора, осветени прагове и други глезотии карат пътниците да се чувстват специални.

Коментари

Задължително поле