20 000 лв. глоба за боклука под „Струма“

Районният съд потвърди наказанието от екоинспекцията в Перник

“Феникс-Дупница” така и не разчисти отпадъците по горелия мост 

До 5 г. затвор грозят Кольо Илиев

Фирма “Феникс-Дупница”, чиито боклук се запали и увреди сериозно моста на магистрала “Струма”, ще трябва да плати 20 000 лв. глоба. Това реши днес Районният съд в Дупница и потвърди изцяло наказателното постановление, издадено от директора на РИОСВ - Перник за нарушение на закона за отпадъците.

Собственикът Кольо Илиев за година и половина така и не разчисти боклука от площадката под моста, въпреки че през септември м. г. му е било издадено предписание да го направи за своя сметка, което той обжалва. Отпадъците са съхранявани на терени, които са незаконни и не са вписани в разрешителното на фирмата. На 13 август 2019 г. те пламнаха, колоните на моста обгоряха и се наложи движението по магистралата да бъде спряно, докато приключи ремонтът. Той струва на АПИ 1,8 млн. лв.

Прокуратурата повдигна обвинения на Илиев за причиняване на вреди на околната среда при управление на отпадъци и за запалване на чужд имот. Той беше задържан за кратко и пуснат, но има забрана да напуска страната. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 5 г. затвор.

Днес адвокатът на фирмата пледира, че отпадъците са се намирали на терен, собственост на Община Дупница и разчистването е отговорност на кмета, а не на Кольо Илиев. Това обаче няма отношение към конкретния казус, обяви съдът.

Дълго време институциите спореха кой да почисти боклука под горелия мост. Оказа се, че община Дупница няма възможност да извози всичко. Така се стигна до намесата на собственика на предприятието “Балканфарма” - “Тева”, който се зае с разчистването им. То приключи на 6 ноември. Дружеството е отстранило общо 1870.64 тона опаковки от лекарства, а общината е премахнала 178.32 тона твърда пластмаса.

Коментари

Задължително поле