Дневен хороскоп на Алена за вторник, 21.01.2020

На 21 януари 2020 да почерпят

Светът се сбогува с Windows 7 От 14 януари 2020 Microsoft спря техническата поддръжка

Дете увисна на 10 метра височина от лифт в Боровец, баща му го спаси

Борисов пристигна в Швейцария за участие в Годишната среща на Световния икономически форум (СНИМКИ)

Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Есемес от „паяка”, ако ни вдигне колата (обзор)

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Русия е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400

Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас Предпочитат оферти с една спалня

Стаите за туристи с патентен данък и ДДС Трябва да подадат декларация в общината до 31 януари

8-годишно момче е сексуално насилвано и заснето с камера По случая е образувано досъдебно производство и са задържани две непълнолетни лица

Шефът няма право да налага глоби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 януари 2020

Община Перник: До 10 дни градът ще започне да черпи вода от основния изпускател на язовир „Студена“

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Нови санкции ще се начисляват на шофьорите, които сами свалят от колите си скобите, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране в София.  Всеки водач, на чиято кола е монтирана скоба, но той я е счупил и свалил, после ще трябва да плати 30-те лева първоначална глоба, която и сега се начислява при поставяне на скоба.

Също така обаче ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева.

Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

“На собственика му е наложена тази санкция, защото само по този начин ще се ограничат нарушенията. Случаите на счупени скоби от началото на годината до сега са 101. Загубите на Центъра за градска мобилност не са големи, но основната идея е да можем да осъществяваме контрол и да ограничим тези нарушения”, обясни пред “Труд” Румяна Милова, която оглавява Дирекция “Паркиране и гаражи” в Центъра за градска мобилност.

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв, съобразно Закона за движенията по пътищата. По досегашната наредба тя е до 500 лв. Санкцията за  неправомерно спиране върху място за хора с увреждания ще е 200 лв.

Ако паркираме на зарядна станция на електромобил, а не сме с такава кола, глобата е 20 лв. Самите возила на ток няма да могат да престояват на станциите в центъра на града повече от 2 чaса.

20 лв. ще плащат и пречещите на сметосъбирането коли. Подобни санкции ни очакват, ако създаваме опасност за движението или закриваме с колата си пътен знак, ако паркираме в тунели, подлези, надлези, и стеснени участъци от пътя. По старата наредба за такива нарушения се изискваха до 50 лв. 150 лв. ще е санкцията за спрели на тамвайни или ж.п. линии.

Живеещите в синя и зелена зона ще могат да си купуват винетки за локално платено паркиране за две години, не както досега всяка година. Ще има обаче ограничение до три коли на апартамент. Въвеждат се и предвидените от районните кметове нови зелени зони в четири столични района – “Оборище”, “Лозенец”, “Възраждане” и “Красно село”.

йорданка фандъкова“Разширението на бул. “Тодор Каблешков” между бул. “Цар Борис III” и ул. “Майор Горталов” трябва да приключи до края на юли с нови подземни мрежи, пътна настилка, тротоари и улично осветление”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На 1 юли ще започне подмяна на релсите на бул. “България” при бул. “Иван Гешов”, където ще се наложи и спиране на трамвая. Извършва се ремонтът на пешеходния подлез на същото кръстовище с цялостна подмяна на осветление, изграждане на видеонаблюдение, обновяване на настилки. От 1 юли ще започне ремонтът и на бул. “Васил Левски” между Ректората и бул. “Патриарх Евтимий”.

Мелник иска ред

Да се въведе такса за платено паркиране в Мелник и да се сложи край на хаоса с колите, които се изсипват в най-малкия град у нас. Това продължава да иска кметът на архитектурния резерват Наско Петев от общинските съветници в Сандански.

Огромен проблем за пешеходците възниква през почивни дни, когато хиляди туристи посещават градчето, но повечето шофьори влизат в него с автомобилите си, вместо да ги оставят на паркинг.

В началото на градчето има създадени достатъчно места за паркиране, но практиката до сега показва,че нашенеца не обича да ходи пеш. Така се получава огромно задръстване в малките и тесни улички на резервата. Към момента е въведено еднопосочно движение, но то не може да реши проблемът с движението.

До 1989 година влизането на автомобили в резервата беше забранено.

паяк, варнаДо 70 лв., ако си в нарушение: Пак отложиха Синята зона във Варна

Синята зона в центъра на Варна, която трябваше да бъде пусната в понеделник, се отлага за края на месеца. “Още изкърпваме дупки и полагаме маркировка по някои улици. Вече не се ангажирам с точна дата, но смятам, че до края на юни ще бъдем готови и ще пуснем Синята зона във Варна”, каза за “Труд” шефът на общинското предприятие “Паркинги и синя зона” инж. Младен Иванов.

Той припомни, че с въвеждането й ще има един месец гратис, без да има скоби и глоби за нарушителите в нея. Санкциите ще бъдат 20 лв. плюс парите за престой, които са по лев на час. Иначе за неправилно паркираните коли шета паякът, който вдига коли в целия град и нарушителите плащат по 45 лв. за центъра и квартал “Аспарухово”, а за останалите квартали, които са по-отдалечени, глобата е 50 лв. За сравнение чевръстият паяк в курорта Златни пясъци вдига и освобождава коли срещу 70 лв.

Санкциите за паркиране на пешеходни зони, по алеи, на детски площадки, или в паркове според Наредбата за обществения ред са от 50 до 500 лв. при повторно нарушение. Но по тротоарите във Варна е пълно с паркирани коли.

“Автомобилите трябва най-после да слязат от тротоарите, предназначени за пешеходци и майки с колички. Колите не са най-важният участник в движението, всички в него са равнопоставени”, каза наскоро кметът Иван Портних във връзка с пускането на Синята зона. В нея ще има общо 22 зарядни за 44 електромобила, които ще имат право да паркират безплатно, за да се поощрява използването на екологичен транспорт.

Под тепетата: Паяци дебнат и в почивните дни

Паяците в Пловдив дебнат и в почивните дни и вдигат колите, пречещи на движението, а таксата за освобождаване на автомобил от наказателен паркинг е 60 лв. Отделно са глобите с фиш на стойност от 20 до 50 лв., налагани на нарушители, чиито коли обаче не се налага да бъдат репатрирани.

Само през отминалия уикенд служителите на Общинска полиция са санкционирали десетки безобразно паркирали водачи. На улица „Авксентий Велешки” около сградата на Общинския съвет са наложени 30 санкции с фиш и два акта, а едно моторно превозно средство е отнесено от паяк до наказателния паркинг.

Органите на реда припомнят, че в района са забранени и престоят, и паркирането, което е сигнализирано със съответните знаци. Засиленият контрол ще продължи, категорични са от Общинска полиция.

Правила в Бургас: До 63 лева при репатриране

До 5000 лева е глобата за паркиране в зелени площи в Бургас. Таксата на синята зона е левче на час. За слагане на скоба при неправилно паркиране, глобата е 25 лева. За репатриране и получаване на автомобила от наказателния паркинг, водачът в нарушение трябва да заплати от 43,20 лв. до 62,40 лв. глоба. Сумата е различна, взависимост от това къде е бил засечен в нарушение, като най-солената глоба е в най-отдалечените комплекси.
И това лято четири паяка ще “залавят” и репатрират неправилно паркиралите автомобили, каза Андрей Рунчев, директор на Общинско предприятие “Транспорт”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.