200 млн. лв. запор за активи на Иво Прокопиев (ОБЗОР)

Над 150 млн лв. са от продажбата на “Каолин”

Пробвал да закрие 4 свои офшорки в Кипър заради теч на информация от проверката

Наложен е запор за 199 051 065,19 лв.на имущества на Иво Прокопиев. Сумата включва дялове и акции от капитала на 40 дружества, пряко и непряко контролирани от Прокопиев, банкови сметки и 32% от луксозна къща с двор в Созопол. Това съобщи Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Мотивираното искане на КОНПИ за допускане на обезпечителни мерки по бъдещ иск е внесено в Бургаския окръжен съд, на чиято територия е недвижимият имот. С определение от 21 ноември е наложен поисканият запор на близо 200 млн лв. на Прокопиев и свързаните с него лица, сред които е и съпругата му Галя.

150 736 000 лв. от общата сума на запора са средства, получени от Прокопиев през 2012 г. от продажбата на “Каолин”. По закон проверяваният преиод е от 10 години. Но за да изясни произхода на парите се наложило комисията се е върнала до 1999-2000 г. и е установила множество нарушения при приватизацията на дружеството. Заключението е, че сумата от продажбата преди 5 години е придобита по незаконен начин. За дружеството, оценено на 7,5 млн. лв., били платени 10% в брой, а станалите – с компенсаторки и реално държавата получила около 1,5 млн лв.

Четирима юристи и седем икономисти са работили по проверката от януари т.г. Тогава КОНПИ е била уведомена от прокуратурата, че срещу Прокопиев е повдигнато обвинение заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков за продажбата на държавни дялове на електроразпределителното дружество EVN.

След проверка на банковите извлечения на Прокопиев било установено несъответствие от 14 млн. лв. между разходите и приходите му като физическо лице.

Решението за образуване на производство срещу Прокопиев е било прието с 4 гласа “за” и едно особено мнение на Лиляна Терзиева – комисарката, назначена навремето в КОНПИ от президента Плевнелиев.

От Комисията смятат, че още в началото е изтекла информация към Прокопиев, защото той предприел действия по закриване на 4 свои търговски дружества в Кипър.

“Нямам дружества в Кипър и не съм предприемал действия по закриването им” – така Прокопиев отговори на въпрос на “Труд”. Неговата позиция, че станал жертва на посегателство срещу свободното слово, въпреки че от комисията обясниха, че само едно от запорираните дружества има 13,5% от дяловете в издателската фирма “Иконмедиа” и на практика тя не е засегната запора.

“Имаше натиск над комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице опита да наложи множество манипулативни твърдения”, посочи Пламен Георгиев.

Прокопиев и още 11 души, засегнати от запора, са обжалвали определението на Бургаския окръжен съд. По процедура до 3 месеца той може да докаже пред КОНПИ, че имуществата са придобити законно. Но ако не успее, Комисията ще внесе иск в съда за “гражданска конфискация” на активите му.

Коментари

Задължително поле