200 прояви във Варна привличат атлети от страната и чужбина

На 15 август е финалът на емблематичната регата "Кор Кароли"    

Варна успешно продължава да гради имиджа не само на морска столица, но и на атрактивна международна спортна дестинация. Година след като бе Европейски град на спорта и въпреки наложените от пандемията ограничения морската столица е домакин на 200 местни, национални и международни прояви, които привличат атлети от цялата страна и чужбина. Организатори са Община Варна в партньорство със спортни клубове и федерации, а акцент са множеството събития, свързани с морето и водните спортове.  

Сред атрактивните летни състезания е Фестивалът на плажните спортове. В първата му част на ивицата в кв. "Аспарухово" бяха проведени евроквалификации плажен волейбол за момчета и момичета и турнир за мъже и жени - кръг от Националната верига, в който участваха 16 отбора. Фестивалът продължи на Втора буна с "VarnaSkyOpen" и единствения до момента турнир по плажен тенис с награден фонд от 2000 долара и благородна кауза в подкрепа на училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". 

В Деня на Варна от общинската дирекция "Спорт" канят всички жители и гости на града на нощно бягане "Пътят към Светлината". Навръх празника ще приключи и юбилейното 20-то издание на емблематичната тридневна регата "КорКароли". Богатият спортен календар продължава в началото на септември, когато градът ще е домакин на Международен турнир по плуване "BLACK SEA CUP", на XII издание на Международен турнир по художествена гимнастика "Руми и Албена" и на спортния форум за ретро автомобили Конкурс за елегантност "Варненско лято". До началото на учебната година предстоят международни турнири по тенис на маса и на корт, както и шахматния "Морско конче". В края на месеца общината организира спортен семеен празник "Варна играе", а през октомври предстоят Европейска купа по ветроходство клас "Лазер", регата "Бриз Есен", традиционният "Зелен маратон" за горско бягане и планинско колоездене и Международен лекоатлетически маратон Варна 2020. През есента ще се проведат и два отложени заради ограниченията международни турнири по художествена гимнастика - "Морски звезди" и за "Приза на Н.В. Царица Маргарита". С по-късни от планираните дати са предвидени и състезания за хората с увреждания по шахмат, тенис на маса и баскетбол в инвалидни колички. Първата лятна проява за тях бе юлският национален параолимпийски турнир по тенис на маса и шоудаун, който събра над 80 състезатели от цялата страна.

Юбилейното издание на маратона "Галата-Варна" събра 221 плувци

В празник на всички любители на морето се превърна юбилейното 80-то издание на най-старото у нас плувно спортно състезание - маратонът "Галата-Варна". В надпреварата в кристално чистото море се включиха 221 участници, а в контролното време до финала стигнаха 198 от тях. Заради ограниченията за първи път в историята на маратона плувците финишираха не на Втора буна, а на Офицерския плаж. За перфектната организация помогнаха десетки доброволци, на които организаторите - Община Варна, ВМС и ПСК "Черно море", изказаха специални благодарности. По-висок заради годишнината бе и наградният фонд от 12 000 лв. Първи дистанцията от 4400 м по права линия преодоляха 18-годишният Йордан Янчев от Сандански  и 17-годишната състезателка на варненския КПС "Астери" Василики Кадоглу, която за трети път записа най-добър резултат при жените. На награждаването на призьорите присъстваха кметът на Варна Иван Портних, патронът на маратона и министър на младежта и спорта Красен Кралев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Стоян Пасев и световният шампион по плуване Петър Стойчев, който е автор на рекорд от "Галата-Варна".

Три квартала с модерни комплекси за масов спорт 

Модерни комплекси за масов спорт ще радват жителите на три варненски квартала. Първият - на ул. "Студентска", вече е готов. Върху 17 дка са разположени открити игрища за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка за волейбол и тенис корт, фитнес, тенис на маса, детска площадка, пътека за бягане и каране на ролери. Едноетажна сграда приютява съблекалните и заведение за хранене с покрита тераса, а навън има озеленена алейна мрежа със зона за отдих и паркинг с 46 места. Напредва изграждането на втория комплекс в кв. "Владислав Варненчик". Жителите му ще ползват многофункционална спортна зала с трибуна за 400 души и подземен паркинг, голямо и две помощни игрища за футбол, 2 игрища за баскетбол и волейбол, 2 тенис корта, алея за бягане и каране на ролери, фитнес на открито, кът за отдих, открита сцена и нова паркова среда. Третият комплекс с открити площадки за 6 вида спорт се строи в кв. "Виница". Друг голям обект през финал е стадион "Спартак". Вече е обновен цялостно терена за игра, изграден е такъв за подготовка и загряване, реконструирана е сградата с козирката, където е монтиран асансьор и рампа за хора с увреждания. На трибуните са монтирани 309 от общо 3000 седалки, като предстои изграждането на т.нар. фенска трибуна и облагородяването на прилежащите пространства. За да насърчи високите постижения, тази година чрез едноименната си програма Община Варна е предвидила 450 000 лв. за подпомагане на 81 местни спортни клуба на база на постигнатите резултати от държавните първенства. 

Коментари

Задължително поле