2020 - годината на Вазов

Портрет на Иван Вазов от Петър Морoзов.

България отбелязва 170 г. от рождението на Патриарха

Поредица от събития през цялата година в памет на писателя

Годината на Иван Вазов започна и книжовници, артисти и родолюбиви българи се подготвят вече за голямо честване.

През 2020-а се навършват 170 години от рождението на най-значимия български писател и поет. Серия от тържества, конкурси, продукции и артистични събития от най-различно естество очакваме през цялата година. Кулминацията на честванията ще бъде на 9 юли, рождената дата на Вазов. Иначе още преди три години в знак на почит към паметта на Патриарха на българската литература в родния му град Сопот на историческия хълм Трапето бе изграден надпис с първия стих на “Аз съм българче”. По инициатива на кмета Дойнов бе “прокарана” и Вазова алея със стихове на поета, изписани на специални табла по пътеката от родната му къща, покрай църквата “Св. св. Петър и Павел” до надписа “Аз съм българче”.

“За жителите на община Сопот и за всички българи опазването и почитането на Вазово творчество и завети трябва да се превърне в национална кауза”, отбеляза кметът на града Деян Дойнов в разговора с министър Боил Банов. Министърът на културата заяви подкрепа на инициативите в Сопот.

На същата дата - 9 юли, Народният театър ще постави драматизация на романа “Нова земя” с режисьор Юрий Дачев - тя ще е част от инициативата “Театър пред театъра”. Екипът на Мариус Донкин пък ще екранизира “Нова земя” - този недостатъчно оценен роман на Вазов.

До края на 2019 беше обявена специална инициатива по повод 170-годишнина от рождението на Вазов - всеки, независимо от възрастта, можеше да се запише на видео (до 4 минути) как чете откъс от не много познато произведение на Вазов. Специално жури ще избере най-добрите клипчета и ще ги публикува на сайта си и във фейсбук профила си. Сцената “Апостол Карамитев” на петия етаж в театъра ще даде подслон на вазовото слово и по-специално на инициативата “Четем Вазов”. Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Народният театър създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. “Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план”, обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

Коментари

Задължително поле