21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище

Снимка: Архив

По данни на образователното министерство 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище. Информацията беше съобщена на провеждащата в Асеновград Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция. Инициативата е на Община Асеновград, а поводът бяха протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане, предаде БНР.

В днешната дискусия за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.

В началото на срещата вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че всички набелязани мерки от страна на държавата и местната власт пред протестиращите са изпълнени. Този модел на работа дава резултат, категоричен беше Симеонов.

Той припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието: "Групи от различни институции, които не само да обхванат всички деца, които са извън образователната система, но също така са включени и мерки спрямо родителите, които не осигуряват присъствието на децата. Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички цигански деца в образователната система".

Омбудсманът Мая Манолова, заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училището и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче задължителността трябва да върви ръка за ръка с безплатността.

"Трябва да бъдат безплатни училищните форми за 4-годишните. Това ще струва около 18-19 милиона лева, които би следвало да бъдат осигурени от ресурса на Министерство на образованието. Следващата стъпка и предизвикателство е осигуряването на безплатен обяд на децата, които са обхванати в предучилищните форми", каза Манолова.

Коментари

Задължително поле