22 години разлика: Разминаване на „Сексът и града“ с днешния ден

Сериалът се излъчва излъчват по телевизия HBO в периода 1998-2004 г.

Времето ревизира сериала, който разтърси света 

Кари Брадшоу е нереална героиня

Точно преди 22 години излиза първият епизод на „ Сексът и градът “ със Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън в главните роли. Този сериал предизвика огромен успех сред жените (и не само!) по целия свят и искрена съпричастност към главните героини заради проблемите им в отношенията с противоположния пол. И досега телевизионната поредица отстоява позиции, но днес може да бъде гледан със съвсем различен поглед, твърдят американски кинокритици.

С течение на годините светът се променя бързо, много ценности и нагласи бяха ревизирани и това, което беше общоприето в началото на века, сега започва да изглежда странно, остаряло и дори напълно неприемливо.

Ето някои послание в “Сексът и града”, които могат да смутят днешния зрител. В ерата на нова вълна на феминизма, борбата срещу расизма и предразсъдъците, някои послания, формулирани от главната героиня Кари Брадшоу, вече изглеждат остаряли и неподходящи.

Фалшива представа за живота на фрийлансър

Много съвременни зрители на “Сексът и градът” забелязват, че Кари Брадшоу през всичките шест сезона на сериала показва прекалено оптимистичен поглед върху работата си на журналист на свободна практика. Животът на главната героиня, водеща своя собствена рубрика във вестник “Ню Йорк Стар” за секса и връзките, се състои главно от ежедневен брънч (комбинация от късна закуска и ранен обяд) с приятели в най-близкото кафене, посещение на светски събития, партита, седмици на модата и кратък “репортаж” за всичко това.

Всъщност дори и най-успешните журналисти на свободна практика не водят такъв празен начин на живот: те са принудени да се въртят като катеричка в колело, за да получат поръчка за нов материал, да успяват да работят в няколко издания наведнъж (колона в един вестник обикновено не е щедро платена), редовно да общуват с колегите си журналисти и в същото време да поддържат няколко новинарски публикации, за да могат да си осигурят приличен финансов стабилитет.

Много критици са в недоудомение, че със заплатата на фрийлансър Кари не само наема апартамент в центъра на Манхатън, но редовно купува нови модели обувки на любимия си дизайнер Маноло Бланик, маркови дрехи и аксесоари от най-скъпарските бутици.

Расизъм между редовете

Между редовете в сериала “Сексът и градът” прозират и нотки на расизъм. Спомнете си как по време на първото обаждани на руския актьор Александър Петровски, в ролята на който се превъплъщава Михаил Баришников, Кари затвори, само защото имаше силен акцент. През цялото това време Брадшоу се отнасяше към човека от другия край на линията със силни предразсъдъци и се позаинтересува от него едва след като є бе представен като известен руски актьор.

Когато водещата на рубрика в “Ню Йорк Стар” Кари разпознава грешката си, лъже Александър, че нейна измислена сестра разговаряла с него по телефона. Всичко, което се случва, подчертава снобското є отношение към всичко, което се случва извън бляскавия Манхатън.

Отричане на психотерапията

През 21 век обръщането към психотерапевт вече се е превърнало в норма и рутина. Огромен брой организации в света днес настояват човек да не се страхува да поиска помощ, в случай че има психологически проблеми. В телевизионния сериал “Сексът и градът” тази идея беше упорито отричана.

След като се раздели с “мъжа-мечта”, Кари Брадшоу не можеше да го забрави дълго време. В един момент приятелите є започнаха да се притесняват за психическото й състояние и й предлагат да потърси помощта на професионалисти. Кари от своя страна отрича съществуването на проблем и твърди, че сама може да се справи с емоциите си. Вместо това Брадшоу саркастично отбелязва, че се нуждае не от психотерапевт, а от нови приятели.

Този епизод демонстрира не само смесване на понятията - професионалната психологическа помощ и приятелска подкрепа, но и отказ да се приеме истината, че дребните неприятности без необходимото лечение, могат да доведат до големи проблеми с психичното здраве.

Повърхностно отношение към работата

Много зрители забелязаха, че колоните на Кари за вестника се състоят основно от наивни дискусии за връзките. Материалите на главната героиня в “Сексът и градът” не съдържаха анализ, дълбоки разсъждения и съвети - напротив, по-често подвеждаха читателите.

Всъщност Кари никога не провеждаше истинско журналистическо разследване, за да напише своята рубрика и нямаше особено желание да разговаря с героите, за които пише. По принцип тя описваше само опита на своите приятели и познати от светския кръг.

През 2020 г. такъв повърхностен експерт по отношенията едва ли би имал голямо търсене и със сигурност няма да бъде публикуван в който и да е вестник.

Осъждането на възгледите на другите за живота

За секс експерт, водещ своя собствена рубрика по тази тема, Кари често беше прекалено консервативна и нетърпима. Някои съвременни фенове на сериала бяха шокирани, когато Кари осъди Саманта, че има интимна връзка с младото си гадже. Всичко това изглежда още по-странно и неразбираемо, като се има предвид, че Саманта винаги беше до Кари и я подкрепяше дори по време на пълната криза в отношенията й с Тузара.

Внимателните зрители също забелязаха, че Кари често критикува много жени за несериозното им поведение в отношенията с мъжете. Този подход изглежда старомоден и лицемерен, особено за човек, който по силата на професията си трябва постоянно да е в крак с новите тенденции във взаимоотношенията и да бъде по-гъвкав във възгледите си.

Коментари

Задължително поле