2,4 млрд. лв. за учителски заплати и ремонти

Минималната заплата на учителите бе вдигната с 20% в началото на годината и стана 920 лв.

Студентите по педагогика се увеличават за пръв път

Приблизително 2,4 милиарда лева ще бъдат вложени в образование до 2021 г. Половината от сумата вече е отишла за увеличение на учителските заплати и за подобряване на условията в училищата, съобщи просветният зам.-министър Деница Сачева.

“През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени 2,4 млрд. лева. Досега са инвестирани почти половината от тези средства, главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програми”, уточни Сачева на среща с педагози в Ямбол.

За първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от средната работна заплата в страната, освен това за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности, се разбра още от срещата.

Въпреки това големият проблем пред образователната система е недостигът на кадри. “В следващите 8 години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, а сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели”, посочи Сачева.

Бъдещето на професията ще бъде обсъдено днес заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев по време на представянето на резултатите от изследване на Университета на Дюсбург-Есен, според което сериозният подбор на бъдещите учители и включването на повече практическа подготовка помагат на педагозите да се справят по-добре в класната стая.

 

Статистика

80% от висшистите намират реализация

Коефициентът на заетост на висшистите е над 80%. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на младежкия кариерен форум “Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот”. Лазаров допълни, че хората с висше образование и особено младежите висшисти до 24-годишна възраст са най-малко застрашени от безработица, като едва 7% тях са официално безработни.

Лазар Лазаров посочи още, че в близките години близо 30% от дейностите в работната среда ще бъдат механизирани и автоматизирани.

Вторият ден от кариерния форум се провежда днес в НДК в София. Това е най-мащабният форум за студентски стаж и работа в страната, като от началото му преди - 18 години, 45 хил. младежи са намерили реализация на трудовия пазар. На събитието тази година персонал търсят повече от 170 български и международни компании от различни бизнес сектори.

В рамките на месец форумът ще обиколи 8 града в страната.

Коментари

Задължително поле