24 000 румънци излязоха на протест в Букурещ

Хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ с призиви за оставка на правителството, точно година след големия антиправителствен митинг с участието на румънци, живеещи в чужбина, когато се стигна до сблъсъци със силите на реда, предаде БНР.

Според румънската агенция Аджерпрес пред сградата на правителството са се събрали 24 000 протестиращи, развяващи националния флаг и скандиращи "Крадци!" и "Оставка!". Малко след 22 ч. броят на участниците е започнал да намалява, а до 23.30 протестът е приключил, без сериозни инциденти.

По време на мирния протест, насочен срещу спорните съдебни реформи на управляващите, точно преди една година около 80-те хиляди протестиращи бяха разпръснати със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени палки. Пострадаха повече от 450 души, а 700 подадоха оплаквания.

Президентът Клаус Йоханис, който редовно влиза в спор с управляващите социалдемократи от кабинета на Виорика Дънчила, определи миналогодишните събития като "трагедия" и призова полицията този път да не прибягва до насилие.

Коментари

Задължително поле