28 души пострадаха при сблъсъци на протести в Каталуния

В Каталуния 28 души пострадаха в хода на сблъсъци между протестиращи и местната полиция „Мосос д‘Ескадра“, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от силите за сигурност.

Сред получилите наранявания има 12 служители на органите на реда. Също така се съобщава за един пострадал журналист от каталунския ТВ канал TV3. Трима души са задържани за оказана съпротива на полицейски служители, са заявили пред РИА Новости от пресслужбата на местните сили за сигурност.

В четвъртък в Каталуния започнаха стачка и протести на привържениците на независимостта на региона, които са организирани от движението „Комитети за защита на републиката“. Те блокират ж.п. линии и магистрали и горят гуми. В момента продължават да са блокирани всички големи пътни възели.

Също така в различни градове на автономната област, включително в Барселона, се провеждат митинги против разглеждането на „каталунското дело“ във Върховния съд на Испания. Профсъюзът CSC иска всички фигуранти да бъдат признати за невинни.

Към безредиците се присъединиха студенти, каталунското правителство (женералитет) и три партии, които се обявяват за независимост на Каталуния – „Левите републиканци“, „Каталунската европейска демократическа партия“ и „Кандидати за народно единство“.

Освен това демонстрациите бяха подкрепени от организациите „Каталунско народно събрание“ и Omnium Cultural.

Бившият председател на каталунския женералитет Карлес Пучдемон призова в „Туитър“ за „постоянна мобилизация“ и подкрепи започналите вълнения.

На 12 февруари във Върховния съд на Испания започнаха същинските заседания по „каталунското дело“. На скамейката на подсъдимите са 12 души. На тях са им предявени обвинения във връзка с проведения на 1 октомври 2017 година референдум за независимост на региона и последвалото обявяване на самостоятелност на региона.

Конституционният съд и правителството на Испания признаха референдума за незаконен.

Коментари

Задължително поле