29 възрастни хора са починали след ваксинация с "Пфайзер" в Норвегия

Снимка: Pixabay

Норвегия промени съветите си за прилагане на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", след като на територията на страната бяха регистрирани 29 смъртни случая сред възрастни хора с изключително крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания, съобщават световните агенции.

Местните здравни власти предупреждават, че ваксинирането на хора, които са на прага на силите си и имат множество заболявания може да бъде опасно. Те съветват личните лекари да преценяват за всеки отделен пациент дали да бъде ваксиниран с препарата на "Пфайзер" и "Бионтех".

Норвежката агенция по лекарствата съобщи първоначално за 23 смъртни случая при възрастни хора малко, след като са получили първата доза от ваксината. 13 от тях са изпитали сериозни странични ефекти - висока температура, повръщане и гадене, които"може да се довели до смъртта на пациентите с крехко здраве", казват от агенцията.

По-късно броят на смъртните случаи беше коригиран на 29. Норвежките власти уточняват, че всички случаи са на хора в старчески домове. Те препоръчват лекарите на място да решават кой да бъде ваксиниран и кой не според здравословното му състояние.

Норвегия съветва останалите страни, които прилагат ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", да следят внимателно състоянието на по-възрастните пациенти.

Въпреки смъртните случаи, норвежките здравни власти са категорични, че това не е притеснително и, че алергичните реакции към ваксината са изключително редки.

"Не сме притеснени от ситуацията. Очевидно е, че тези ваксини представляват минимален риск, с изключение за най-възрастните пациенти. Лекарите трябва да преценяват според отделните случаи. Тези пациенти, които наистина са на прага на силите си и се намират в края на живота си, могат да получат ваксина след индивидуална оценка", заяви Стейнар Мадсен, директор към Норвежката агенция по лекарствата.

От "Пфайзер"и "Бионтех" заявиха, че работят с местните здравни власти в Норвегия, за да разследват всеки случай, но "те не са притеснителни", пишат от "Блумбърг".

До този момент в Норвегия са ваксинирани повече от 30 000 души.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа