29-годишен арменец на съд, прострелял портиер в пловдивска дискотека

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо С.Х., на 29 г., арменски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ чужденец, за това, че направил опит умишлено да убие портиер в пловдивска дискотека. Деянието е извършено предумишлено, макар и да не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопасни последици, съобщават от държавното обвинение.

На 26 срещу 27 април 2018 г. обвиняемият С.Х. и негови познати отишли с джип „Рейндж Роувър Спорт“ пред дискотека в Пловдив. С.Х. управлявал автомобила. Той спрял пред входа на заведението. В това време пострадалият А.К., който бил охранител, изпълнявал задълженията си по посрещане на клиентите и осигуряването на реда. Той помолил водача С.Х. да премести автомобила, защото блокирал пътя на другите коли към паркинга. Обвиняемият му отвърнал, че ще прави, каквото си иска и А. К. не може да му нарежда. Пострадалият обяснил какъв е реда, но С.Х. започнал да се държи агресивно, търсейки конфронтация с А.К. Стигнало се до спречкване между обвиняемия и спътниците му, които започнали да хвърлят камъни, от една страна, и А.К. и негови колеги охранители, от друга, като били разменени и удари.

При стълкновението пострадал един от спътниците на С.Х. Той бил откаран в болницата със счупена челюст, като за тази телесна повреда правоохранителните органи не били уведомени. През следващите дни обвиняемият и други лица се срещали с представители на дискотеката и на фирмата, за да искат обезщетение за телесната повреда.

Три месеца по-късно, рано сутринта, пострадалият А.К. се прибирал с автомобил към дома си. Когато слязъл от колата, към него се приближил С.Х., който бил с качулка на главата и вързана кърпа пред лицето си. Той се затичал към портиера, вдигнал кърпата и стрелял с полуавтоматичен пистолет, като два пъти улучил бедрата на пострадалия. При стрелбата куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил „Мерцедес”. След това обвиняемият се оттеглил, преоблякъл се и тръгнал с автомобил към Слънчев бряг, където бил задържан. Пострадалият пък бил настанен за лечение в болница.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи, иззети веществени доказателства и др.

Спрямо С.Х. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези, предвидени за престъпленията, в извършването на които С.Х. е обвинен, е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Коментари

Задължително поле