29 юни 2014 г. - Борисов: Принесете жертва

„Труд“ извади най-важното от всички 101 страници на стенограмата за КТБ

Mалко след 19 часа в последния ден на работната седмица от президентството качиха стенограмата от срещата за КТБ на 29 юни 2014 година при бившия държавен глава Росен Плевнелиев. „Труд” извади акцентите от 101 страници, които съдържат разговора, в който са участвали представители на всички институции и политически партии. В документа всички имена на хора, институции и банки, както и суми, незасягащи КТБ, са заличени. Името на Цветан Василев се споменава един път. Ето какви са акцентите:

Росен Плевнелиев открива дискусията с констатацията: „Намираме се в „криза на доверието. Дори и това, което се вижда в различни сектори, дори и това, което виждаме в банковия сектор, но и някои други действия в последните месеци, факти и констатации ни дават да разберем колко важно, колко крехко и колко ценно е доверието към парламента, доверието към президента, доверието към политически партии, доверие, разбира се, и към банковата и всички останали системи. Трябва да успокоим себе си, като предпоставка да успокоим и народа. Посочена беше конкретна дата за избори, около която да има обединение”.

След него говори тогавашният шеф на БНБ Иван Искров. Той заявява, че случилото се с КТБ било много коментирано и предлага да обясни какво се е случило след това. Припомня, че седмица по-рано през почивните дни с парламентарни експерти са работили по темата и предлага да не се влиза в излишни дебати „защо, как, кое и т.н.” Бойко Борисов го прекъсва и пита защо се прескача етапът „как се стигна дотук”

Искров подчертава, че БНБ няма „никакъв принос” към случилото се.

„Поради случилото се започна масово теглене на депозити от КТБ от предходната сряда и свързаната с нея друга банка (името на финансовата институция е заличено). Искров обяснява, че след анонимка само в един петък до към 11 часа са били изтеглени над 350 млн. лв., тримата изпълнителни директори на КТБ го уведомили, че не могат да си позволят да изплащат повече средства. Те поискали да бъдат поставени под особен надзор, а той свикал Управителен съвет. Междувременно станоло ясно, че и от малката банка, свързана с КТБ масово се теглят депозити.

Искров казва, че много добре познава закона и в много кратък срок ще потърси миноритарните собственици, за да се открие пътя на т.нар. „национализация” на КТБ. Въпросните миноритарни собственици имали около 10 % и веднага се произнесли, че нямат интерес. Искров опровергава слуховете за наличието на „Доган фонд”. Говори за чужденци, които участват в банката с офшорно дружество. Въпросните инвеститори проявили интерес към банката, за който Искров уведомил президента и премиера. Шефът на БНБ е скептичен за варианта въпросните чужденци да реализират интереса си. И предлага да се търси друг изход.

Предупреждава, че междувременно са започнали атаки и срещу друга банка, по-голяма от КТБ и по големина и размер на депозитите. Съобщава, че банката е пуснала прессъобщение след като за два дни са изтеглени 800 млн. лв. Искров обяснява, че са плъзнали слухове и за други банки и че следствие от тях е изтеглянето на 890 млн. лв. от банковата система.

Следващият слух, който коментира тогавашният гуверньор е за падане на валутния борд.

Искров предлага и конкретни мерки. Първата е да се блокират и премахнат източниците на дестабилизация. Борисов реагира остро. Пита защо правителството, МВР и ДАНС 10 дни са мълчали. Нарича ДАНС смешници и отсича: „Не вярвам на ДАНС, гледах ги снощи с цялата пропагандна машина – барети, качулки”.

След това Искров прави и предложения: Безкомпромисно отношение на държавата срещу криминалните атаки към банките.Третото е ясна, публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Четвърто – пълна подкрепа от БНБ, правителството и банките към онези финансови институции които са били поставени под натиска на теглене на депозити.

Пето- БНБ за пръв път след като бе въведен бордът ще предостави ликвидност. Шесто незабавно уведомяване на Европейската комисия Седмо- даване на мандат на правителството и БНБ за водене на преговори в МВФ и ЕК при нужда.

После има обсъждания. Следва изказване на премиера Пламен Орешарски. Той казва, че от няколко стотин милиона до много милиарди ще струва всичко.

Борисов настоява да се смени финансовият министър Петър Чобанов. „Да излезе Орешарски и да каже - „Реших, наказвам виновните. Взимам им оставките, защото тази седмица е фатална и няма време за ново правителство. Ако Цветан Василев е виновен, да го арестуват. Ако е източвал, нека го арестуват, но защо атакувате цялата банка (КТБ – б.а.) Това не е моя банка, а на хората, но вие мълчахте”, казва Борисов.

След това Росен Плевнелиев дава думата на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, който влиза в спор с Борисов. Държавният глава успокоява ситуацията и Станишев предлага да се разиска планът на БНБ за справяне със кризата. Според него ситуацията е много по-различна от 1996-1997 година (хиперинфлацията и обезценяването на лева – б.а.). Лютви Местан подкрепя идеята на Станишев за разглеждане на плана.

Следват включвания на Красимир Каракачанов и Йордан Цонев. Последният предлага да се разбере колко средства трябват, за да могат „да теглят хората една седмица и да спре паниката”. Следва припирня за това какво да пише под декларацията на политическите формации – че подкрепят мерките, предлагани от „правителството” или от „БНБ”. Борисов настоява да пише БНБ.

После отново думата взима управителя на БНБ Иван Искров:

„Имало ли е преднамерени действия от страна на държавата срещу КТБ има ли и от гледна точка на държавни дружества да са теглени пари? Имаше, но доколкото се консултирах с г-н Христов, моят подуправител, някъде бяха от порядъка на 70-80 млн. Не е съществена тази част. Говоря за последния ден, когато изпуши банката”, казва Искров. Борисов го репликира защо точно тогава са решили да изтеглят средствата.

„Питам, защото този ден, когато банката „пуши”, хвърляш бензин отгоре”, казва лидерът на ГЕРБ. Искров отговаря, че става въпрос за пари на частни фирми. Включва се подуправителят Калин Христов: „Не може да обясняваме, че искаме да стабилизираме нещо, и след като политически елит и като решения, след това кметове да местят от една банка в друга”.

Борисов отново се намесва, като се възмущава защо службите и ДАНС не са си свършили работата. Шефът на ДАНС взимал повече от премиера, заплатата му била 5-6 хиляди лева. А сега политиците се събрали и искали да излязат от заседанието без да има посочени виновници.

След това думата взима Росен Плевнелиев, който казва на Борисов, че иска да го информира за писмо от ДАНС. Съветничката му Екатерина Захариева го прекъсва с думите, че „това е секретно”. Плевнелиев казва, че ще го „обобщи по друг начин”.

„В това писмо ние разбираме, че ДАНС следи много внимателно ситуацията от години, констатира някакви неща, същевременно информира президента след петък. На това писмо аз съм реагирал изключително остро, надявам се то да е стигнало и до министър-председателя и до председателя на парламента”, казва президентът.

„Имам следния въпрос, за да ми стане ясно на мен. Имахме 2 възможни сценария. Първи сценарий: въвеждаме ограничителни мерки - не могат да се извеждат големи пари кеш, не могат да се превеждат големи пари кеш навън и тези ограничителни мерки са временни, за да стабилизираме сектора. Вторият вариант, който днес избираме, в който вярвам и аз, че е правилен, банките отварят, гарантираме подкрепа, работим за доверие и очакваме тези решителни мерки на всички нас да доведат до резултати. Това е в интерес на народа и на гражданите, поне него да не го паникьосваме”, казва още Плевнелиев.

Радан Кънев обяснява, че трябва да има изречение, в което да пише, че БНБ има достатъчно пари. След това продължава да се обсъжда изречение, че банките ще отворят утре. Калин Христов обяснява, че ако има такова нещо, ще значи, че е имало и опция да не отворят.

Следват още обсъждания и почивка. След това Плевнелиев дава на всеки да прочете декларацията.

Започват да се приготвят да слязат да прочетат декларацията пред чакащите ги медии. Лютви Местан предлага до 21 юли да има оставка на кабинета и датата да бъде оповестена.

„Преди да слезем, нека да кажат мандатоносителите дали са готови да обсъждаме оставки и вече всичко останало, което казва г-н Местан. Защото има една много същественаподробност - оставката е на 21-ви юли, но тази седмица е критична. Мерките, които днес казваме до следващия петък, който идва, изхарчим милиардите и трябва да се съберем пак, тогава вече няма оправяне. В това сме наясно”, казва Бойко Борисов и предлага да се хвърлят оставки, за да се успокои обществото.

„Моето предложение е, ще избързам - подуправителят Калин Христов да стане финансов министър, да отиде в Брюксел с Европейската комисия, да се ползва с доверието на всички нас и да свърши цялата работа. Ако искате, добре, ако не, няма какво да обсъждаме повече друго. Така и така сме се набутали в този текст, отиваме и казваме, че го правим заради банковата система и знаем, че всъщност рискът е огромен. Това ми е предложението. Ако тази декларация я подпрем с 2-3 оставки, ще звучи много по-убедително в обществото, а ако не, оправяйте се.”, казва Борисов.

Пламен Орешарски категорично отказва кабинетът му да поеме вината за фалита на КТБ.

„Категорично няма да се съглася каквато и да е вина на кабинета да отиде в резултат на тази ситуация. „Лемън Брадърс” обърка целия свят, Ферейджъри си стоя до края на мандата и не чух даже и коментари някъде, че американският финансов министър бил виновен за фалита на „Лемън Брадърс”. Напротив, ще се съпротивлявам, и въпреки моето уважение към г-н Искров и към Калин, и към останалите, ако тръгнем по този път, ще обърна говоренето срещу банковия надзор какво е правил последните години и защо е оставил банките така. Това трябва да бъде ясно”, казва Орешарски.

Борисов учудено пита „Сега какво се иска от нас? От нас се иска ние да Ви подкрепим, да кажем, че всичко е наред и няма виновни. Ами защо сме се събрали, след като няма виновни? Правителството и банката да си бяхте взели всички мерки да си го свършите, имате си мнозинство в парламента. Тогава по каква работа сме се събрали тук? Вие искате да излезете чисти от водата А кой е виновен?

От БСП и ДПС репликират „За банковата криза не сме виновни”.

„Какво за банковата криза? Ами за банковата криза сте виновни, защото Йовчев и Писанчев допуснаха всичките тези работи да се направи с жандармерия, с прокуратура, със следствие и служби, от там тръгна целият проблем.”, пита Борисов и допълва: „Принесете жертва една - две глави заради спокойствието. Няма да Ви е проблем. Аз уволних 20 - 30 министри, не е страшно. Още повече за 20 дена и Чобанов няма да се обиди, но не може на същия шеф на ДАНС, който проспа всичко, да го държите там и да взима 6 хил. заплата, два пъти повече от премиера”.

Коментари

Задължително поле