3 години затвор за бизнесмен, спестил си близо 100 000 лв. от данъци

Престъплението е извършено с документи с невярно съдържание

За 3 години влиза в затвора бизнесмен от Търговищко за данъчни престъпления. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна, след като Окръжната в Търговище е пристъпила към изпълняване на присъдата, която е потвърдена на всички инстанции.

Осъденият, Мустафа Х. (61 г.), се занимавал с изкупуването на вълна. Като ползвал документи с невярно съдържания, той успял да избегне установяването на данъчни задължения в особено големи размери. Така на практика спестил близо 100 000 лв., които трябвало да внесе за данъци. Това е станало за една година, до април 2013 г.

От общата сума 57 220 лв. са били ДДС, а останалите – дължим корпоративен данък на дружеството му“, уточняват от прокуратурата във Варна.

За това престъпление мъжът е осъден на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода. Към тях обаче са добавени още 8 месеца от предходна присъда, която била също за данъчно престъпление.

61-годишният мъж е в следствения арест и предстои да бъде приведен в плевенския затвор, където ще търпи ефективно наказание лишаване от свобода общо 3 години при строг режим.

Конфискуват му се два автомобила: “Мерцедес“ и БМВ. Трябва да внесе и данъците, които опитал да си спести.

Осъденият бил с две висши образования. Ползвал е счетоводител, който нямал представа, че му се предоставят документи с невярно съдържание.

Коментари

Задължително поле