3 лесни и бързи начина да свалите натрупаните килограми по празниците

След коледните и новогодишните празници почти всички се втурват към фитнес залата или минават на строг хранителен режим с единствената цел да се отърват от натрупаните килограми.

Проблемът е, че твърде прибързаното и драстично ограничаване на калориите или претоварване в залата води до краткосрочни и временни резултати. Въпреки това има 3 лесни и бързи начина, по които да свалите излишните сантиметри, без йо-йо ефект.

№1 Намалете солта и захарта

Една от основните причини за повишаване на теглото е задържането на вода, което се получава при консумиране на по-солени храни, каквито обикновено са ястията на празничната трапеза. Заменете обикновената сол с хималайска и се постарайте да я намалите до минимум. Ако паралелно с това увеличите и приема на вода, в най-скоро време ще се почувствате леки като перце, а кантара ще показва все по-приятни числа.

Сладките изкушения на Коледа са пълни със захар, която има пряка връзка с апетита ви. Много често след консумация на някой десерт се чувствате уморени и летаргични, и отново гладни. Постарайте се да намалите захарта, която присъства не само в шоколада и кафето, но и в повечето пакетирани храни. Като алтернатива хапвайте черен шоколад с висок процент какао, сами правете дресинга си за салата или соса към основното ястие. По този начин ще задържите нивата на кръвната захар стабилни и няма да ви се налага да ядете на всеки 2 часа.

№2 Увеличете протеина и естествените мазнини

Включете в менюто си храни, богати на протеин и естествени мазнини - пригответе си закуска от варени яйца, авокадо и краставица - така ще дадете всичко необходимо на организма си и ще сте сити за по-дълго време. По възможност се хранете с повече бяло месо и риба, към които да добавите свежи салати. Много бързо ще се отървете от чувството на подуване и дискомфорт, а стомахът ви ще ви е благодарен за по-леката храна.

№3 Повече вода и движение

И тук не става дума да се наливате с по 3л вода на ден или да тренирате по 7 пъти седмично. Идеята е да хидратирате организма си, за да работи по-добре и да имате повече енергия. Допълнителното движение може да бъде под формата на изкачване на стълби (вместо качване с асансьора), повече разходки навън, йога у дома или кънки на лед, с които освен да се раздвижите, ще се и забавлявате.

 

Коментари

Задължително поле