3 март осакатен от Кунчев и кметица

След запитване от страна на кметицата на Габрово Таня Христова, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча да няма масови събирания на връх Шипка в Деня на Освобождението.

“Труд” публикува кореспонденцията между Таня Христова и доц. Ангел Кунчев

Цвета Караянчева и Румен Радев с обявена програма за честванията на върха

Има опасност от разпространение на COVID-19 от асимптомни носители

Факсимиле от отговора на доц. Ангел Кунчев до кметицата на Габрово Таня Христова.

Националният празник 3 март се оказа осакатен и тази година от представители на властта. Този път в центъра на странните забрани за честванията на Деня на Освобождението са кметицата на Габрово Таня Христова и главният здравен инспектор Ангел Кунчев. “Труд” разполага със забранителния отговор на доц. Кунчев до Христова, който е “свързан с евентуалното начало на нова епидемична вълна” от COVID-19.

Вместо да се изготви здравен протокол за провеждане на традиционните тържества на връх Шипка, какъвто вече има издаден и за отварянето на заведенията и за парламентарните избори, в рамките на бърза, но рестриктивна кореспонденция между двамата е решено, че “провеждането на тържествен митинг там е нецелесъобразно”.

“Събирането на голяма група от хора от различни населени места, независимо от мястото на тяхното събиране на открито или на закрито, крие риск от разпространяване на причинителя на COVID-19 от асимптомни носители или лица с леки клинични симптоми на възприемчиво население”, се казва в писмото на Кунчев до кметицата на Габрово, която е поставила питането си за тържествата на връх Шипка още на 3 февруари.

Преди няколко дни от пресцентъра на Народното събрание специално отбелязаха, че председателят на парламента Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България - 3 март, в Габрово и на връх Шипка. Тази година по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, във връзка с нарастване броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, няма да се проведе тържествен митинг на заветния връх, се казва специално в информацията от пресслужбата на парламента. От там изрично припомниха, че тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно са под патронажа на председателя на Народното събрание. Още в 9,30 часа председателят на парламента ще присъства в Габрово на отслужване на панихида в църквата “Успение на Пресвета Богородица”, а след това Караянчева ще бъде на издигането на националното знаме на площад “Възраждане”. В програмата на председателя на парламента са включени и разговори “с граждани, дошли да се преклонят пред героите и да отбележат Националния празник”.

По-лаконично е съобщението от прессекретариата на държавния глава, в което се казва, че президентът Румен Радев ще произнесе слово, а в 11,30 часа държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка.

След кореспонденцията между кметицата Христова и доц. Кунчев, от община Габрово обявиха, че се отменя планирания църковно-военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания автобусен транспорт.
Временната организацията на движението от страна на Пътна полиция се запазва. Това, което остава засега, е, че се въвежда временно ограничение на движението в двете посоки от Габрово до връх Шипка и от Казанлък до връх Шипка от 22,00 часа на 2 март до 17,00 часа на 3 март 2021 г. Допуска се преминаването само на организиран междуградски автобусен транспорт. Транзитният поток от север към юг и обратно се пренасочва към прохода “Хаинбоаз”.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ: Цинизъм е да няма тържества на Шипка

Хората могат да пазят дистанция

“За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация.” Това заяви в “Денят започва” с Георги Любенов по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. На този фон се отварят заведения, допълни Йотова. 

“Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци, но не може да допуснем тя да стане израз на политическо брокерство. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение”, категорична бе Илияна Йотова.

Кристина Сидорова, депутат от БСП: Никой не може да ни спре за урока по родолюбие

Властта допусна огромна грешка

Никой не може да забрани на българския народ да отдаде своята почит към героите загинали за Свободата ни. В стремежа си да ограничи хората да се качат на връх Шипка, властта допусна огромна грешка.

И тази година, както последните 15 години, аз ще бъда заедно с моя син горе на върха, защото там най-силно се усеща Свободата, а подвигът на българските опълченци и руски воини е най-добрият урок по родолюбие.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения