3 000 лв. глоба за демонстративен дрифт

Цяла година без книжка и 3 000 лв. глоба за демонстративна маневра дрифт, траяла няколко минути - това наказание спечели шофьор на черен "Мерцедес" СС8600АР. Санкцията е на Пътна полиция-Шумен, а Районният съд в града я потвърждава като правилна и законосъобразна.

Нарушението по Закона за движение по пътищата било извършено на 6 юни 2019 г. на паркинга на зала "Арена-Шумен", където било пълно с коли и хора. Водачът С.Х. и спътникът му направили четири-пет обиколки, съпроведени със здраво натискане на газ и спирачка. Очевидец, който ги видял, подал сигнал на телефон 112 и обяснил, че се притеснява, че могат да изтърват колата върху хората. По това време полицаи били в района и чули характерното свистене на гуми при дрифт.

Те се отправили към мястото и стопирали нарушителя. Съставили му акт, че използва път за обществено ползване за други цели, различни от превоз на хора и товари, и застрашава паркирани коли и хората, които са край тях.

Водачът подписал акта без възражение, но след това обжалвал последвалото наказателно постановление пред съда. Магистрати пишат в решението си, че "подобно поведение застрашава живота и зравето на останалите участници в движението" и се характеризира с висока степен на обществена опасност".

Възприемат паркинга като път. Отхвърлят претенциите на защитата на С.Х., че нарушението е маловажно.

С.Х. може да обжалва решението пред Административен съд-Шумен.

Коментари

Задължително поле