Започна водоподаването към Свищов, Вардим и Царевец В неделя екипите ще продължат работата си по отстраняване на аварията

Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Арестуваха мюфтията на „Ислямска държава“

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

70 хиляди електронни заявления са подадени от началото на 2018 г.

Онлайн услугите в кадастрално-административната информационна система “КАИС” са с 30 на сто по-евтини oт тези на гишето. Така, например, за издаване на скица от архивен план в агенцията се плаща по 2 лв. на кв. дм, а в случай, че услугата се заявява и получава само по електронен път, таксата се намалява с 30%.

Друг пример е издаването на скица на поземлен имот или на сграда в урбанизирана територия. На гишето в агенцията ще платите 20 лева за обикновена поръчка и 40 лв. за бърза. С намалението от 30% обикновената услуга ще ви струва 14 лева, а експресната – 28 лева.

Част от услугите са дори безплатни, например за графична справка за граници и кадастрална информация за един имот няма да ви таксуват в онлайн портала. Документът се получава в pdf формат, без да е нужно да се чака по гишетата на агенцията.

Електронната системата работи вече почти година, но от Агенцията по геодезия, картография и кадастър отчитат от началото на годината, че само 10% от услугите, които се заявяват, са онлайн. Въпреки малкия процент на потребителите, доверили се на системата, обемът от документи и времето, които се спестяват на служителите и хората, са голям напредък в намаляването на административната тежест.

02-02-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5Издаване на електронна скица за имот, предоставяне на копие от кадастралната карта в графичен вид, графична справка за граници на имот – това са част от услугите, които може да заявим в системата “КАИС” само с един клик. На електронния портал те са разделени в четири категории – “Кадастър”, “Геокартфонд”, “Правоспособност”, “Справки”. За да ви предоставят онлайн документи с важни данни, е нужно да имате електронен подпис. Ако ви изискват документи, за да получите скица или друга информация за имот, е нужно да сканирате точния документ и да го подадете електронно. Но за улеснение на хората, всички стъпки, които са нужни, за да оперирате със системата, са описани в електронния портал.

За използването на услугите, предоставяни чрез “КАИС”, е необходимо да се направи електронна регистрация на клиента, чрез която той получава потребителско име и парола за идентификация в портала. Всеки регистриран потребител получава уникален клиентски номер в системата.

От агенцията припомнят, че само в София месечно се подават над 7 хиляди заявления, средно дневно това са по около 450 човека, преминали през гишетата, а в цялата страна – средно на ден са около 2000 човека.

 

Нотариусите няма да изискват скици на хартия

Чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра нотариусите също могат да заявяват и да получават от портала електронни скици и схеми, които да заверяват и да използват за провежданите от тях сделки. По този начин не е необходимо от страните по една нотариална сделка да се изискват скици и схеми на хартиен носител, уточняват от регионалното министерство. Услугите за изготвените скици и схеми за нотариалното производство също ще са с 30% намаление на таксата.

 

Или на удобно за нас гише

Получаваме заявеното по куриер

За да се подобри обслужването на потребителите на кадастрални услуги, от агенцията по кадастъра са осигурили няколко канала за достъп и възможности за заявяване и получаване на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. Документи може да получите на гише, в който и да е офис в страната, независимо от местонахождението на имота, чрез куриерска или пощенска услуга до посочено от заявителя място или по електронен път – чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра.


От догодина

Е-връзка с имотния регистър и девет нови услуги

Липсва вграждането на имотни партиди

Кристина Кирилова, Труд

Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявления, средно дневно това са по около 450 човека, преминали през гишетата, а в цялата страна – средно на ден са около 2000 човека.
Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявления, средно дневно това са по около 450 човека, преминали през гишетата, а в цялата страна – средно на ден са около 2000 човека.

Имотният регистър и кадастърът ще са онлайн свързани. Очаква се проектът, който стартира още през ноември 2016 г., да е готов през 2019 г. Заедно с това ще тръгнат и още девет нови електронни услуги, предоставени от имотния регистър. Бюджетът за връзката е 1,5 млн. лева, като част от тях са евросредства.

С новите он­лайн услуги ще се предостави възможност да регистрираме заявление за предстояща сделка, както и да проверим статуса на подадено от нас заявление. Предвижда се и известяване на заинтересовани страни по сделка на посочен e-mail адрес, както и изпращане на уведомления за общините и държавните институции за данъчни цели.

Ще се изработи и калкулатор за изчисление на дължимите държавни такси на даден собственик на имот. Потребителският интерфейс в имотния регистър ще се обнови и ще се създаде нова система, която ще следи кой, за кого и защо прави справки в информационната система.

По електронен път ще могат да се издават и преписки, удостоверения за лице или имот. В договора за изпълнението на проекта, обаче, не е заложено създаването на имотни партиди.

Според председателя на Нотариалната камара Димитър Танев подготовка за въвеждане на имотен регистър с досие на имотите е стартирала преди доста време само в три района на България и така и не е приключила, а нови заповеди за започване на процеса в други райони няма.

 

Статистика

36% от страната с кадастрална карта

До две години ще е 90%

Само 36% от територията на страната е с покритие на кадастралната карта. Задачата на Агенцията по кадастъра е в рамките на следващите две години над 90% от територията на страната да има покритие на картата. От министерството на регионалното развитие и благоустройството коментират още, че регистърът ще се надгради със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, както и ще се картографира и геоложкият и сеизмичният риск на териториите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. E sega zapo4va golqmata krajba na imoti i zlatno vreme za izmamni notariusi..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.