300 лв. допълнително заплащане на учителите

От парламентарната трибуна образователният министър Красимир Вълчев изтъкна, че политиката за пестене на средства за учители през предходните години е основният фактор за ниските образователни резултати. Снимка: Пламен Стоименов

Увеличение за преподавателите в проблемни училища

“Предвижда се допълнителното заплащане от 300 лв. на учителите, които преподават в проблемни училища”, обяви образователният министър Красимир Вълчев по време на изслушване в парламента. Това предвижда първият модул по програма “Мотивирани учители”. Вторият модул е фокусиран върху това специалисти без педагогическа квалификация с висше образование да навлязат в системата на образованието. Вълчев обясни, че третият модул по програмата е за обучение на действащи учители по различна от тяхната специалност. “Най-важната ни задача е да обезпечим системата с учители за период от 10-15 години”, уточни министърът.

“Близо 2 млрд. лв. се предоставят на учителите. За първи път от близо 20 години тази година средната им заплата е над средната за страната”, подчерта Вълчев. Той уточни още и че 76 млн. лв. са средствата за 2019 г. по националните програми за развитие на училищното и предучилищното образование.

Коментари

Задължително поле