300 лв. компенсация за дете в частна градина

Наредбата е качена за обществено обсъждане, като тя трябва да е част решението на проблема с недостига на места в детските градини.

Това предлага МОН в проект на наредба

Нужни са конкретни срокове

Родителите, чиито деца ходят на частна детска градина, защото са останали без места в общинските или държавните детски заведения, ще могат да кандидатстват за месечна компенсация. Това е една от групите семейства, които ще имат право на пари от държавата, гласи проект на наредба на МОН, качен за обществено обсъждане.

Документът обхваща децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, като изключва хлапетата, които ходят на ясла. Компенсациите ще се дават за разходите на семействата по отглеждане и обучение, като те трябва да са изпълнили няколко критерия.

Сред тях е детето да е кандидатствало по реда, но да е останало без място, като Общината да не му е предложила алтернативно такова. Освен това детето да не посещава форма на предучилищно образование в държавно или общинско детско заведение. В същото време, ако е записано на предучилищна в частно заведение, последното не трябва да получават държавно финансиране.

Според предварителните разчети сумата за дете на месец ще бъде около 300 лв. "За 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца", пише в мотивите си към документа просветният министър Красимир Вълчев.

Според наредбата, за да бъда одобрени за парите, родителите ще трябва да имат договори за образователна услуга. Тук са включени документи от частни градини и училища, от образователни центрове или сключени с детегледачки, които обаче имат педагогическо образование, обясни пред "Труд" една от особеностите в документа Борис Цветков от Дискусионен клуб за социална местна политика. 

По думите му в проекта трябва да се поставят железни срокове за получаването на парите, които в момента липсват. В него е посочено само, че родителите подават до 15 октомври заявление по образец. 

За настоящата учебна година то ще се подава до 30 април, което означава, че за януари и февруари компенсации вероятно няма да има, въпреки че в проекта е залегнало обхватът да е от 1 януари до 14 септември 2021 г., посочи още Цветков.

 

Министър Красимир Вълчев: Изпитите за 4. и 10. клас остават

Другата седмица решават за връщането на училище

 

Министър Вълчев напомни, че в понеделник или вторник ще има решение как ще започне втория срок.

„Засега изпитите в четвърти и в десети клас остават, но нищо не е на всяка цена, ако ситуацията е лоша, кризисна, в момента е епидемична, но по-скоро сме в умерен или благоприятен сценарий. Ако е кризисна ситуацията, винаги съществува възможност и да не се проведат изпитите”, съобщи в парламента министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той потвърди, че през следващата седмица - в понеделник или вторник, ще се вземе решение кои класове от 5. до 12. да се върнат на училище и през колкото седмици ще се редуват с останалите випуски.

„Още не се знае на колко седмици - на две или на три, ще се редува присъственото с онлайн обучението при големите ученици. Ще обсъдим със синдикатите в образованието и с директорските организации”, обясни той и допълни, че общо 313 училища са избрали да имат удължен първи учебен срок, тъй като през декември са имали дейности по интереси.

От есента

 

Житейски казуси в новите учебни програми

 

Утвърдени са осъвременените учебни програми по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда за VII клас. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Те ще започват да се прилагат поетапно от учебната 2021-2022 година за учениците, които постъпват в V клас, като до одобряването на нови учебници ще се използват съществуващите.

Целта е учениците да придобият практически умения, особено в областта на математиката и природните науки. Препоръчва се да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

Отпадат подтеми и се ограничава броя на учебните статии в учебниците, което дава повече свобода на учителя.

Независимо от увеличаването на броя на часовете по математика в V и в VI клас и по география и икономика в VI клас, утвърдено още преди началото на учебната година, допълнителни теми не са предвидени, успокояват от МОН.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование