3000 лалета в цветовете на трибагреника ще красят София (СНИМКИ)

Екатерина Захариева, Йорданка Фандъкова и посланик Беа тен Тъшър засадиха първите луковици

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Нидерландия у нас - Беа тен Тъшър, засадиха първите от над 3000 лалета, от специален сорт „Сердика”, подарък от холандското правителство, в градинката срещу Софийския университет, предаде репортер на БГНЕС.

“Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали. Първо, защото това е специално селектиран сорт, в цветовете на българския флаг и второ, защото носи специално име”, коментира министър Захариева и добави, че в замяна България е подарила 110 рози “Дамасцена”.

Снимки: Денислав Стойчев

От своя страна, кметът Фандъкова благодари на посланика на Холандия и заяви, че двете страни имат близки отношения, предаде БГНЕС.

“Първият ни подарък с лалета беше по време на европредседателството ни, когато Холандия ни подари лалетата зад НДК и ние направихме логото на председателството”, заяви тя. Кметът подчерта, че в последните години градът се е превърнал в цветен и зелен, че това е нейна кауза и че София е една от най-зелените и цветни столици в Европейския съюз.

“Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще украсят града ни. Над 600 000 луковици са засадени, като над 300 000 са лалетата. София се превърна в град на лалетата. По улиците и градините в града има повече лалета отколкото в Амстердам”, коментира още Фандъкова.

Тя обяви още, че над 3000 луковици на лалета са дарени на училищата и детските градини в рамките на инициативата “Моето зелено училище”.

Коментари

Задължително поле