32-ри сме по икономическа свобода

Най-лоши са оценките за администрацията

България се изкачва до 32-ра позиция в индекса за Икономическата свобода по света, издаван от института „Фрейзър“, обявиха от Института за пазарна икономика. През последните 15 години обаче реформите в страната не са големи – общата оценка за икономическа свобода е нараснала от 7,17 за 2005 г. до 7,74 в настоящето изследване, в което са използвани данни за 2018 г.

Най-слаби оценки страната ни получава при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от  максимални 10) и административните изисквания (оценка 4,52), като при тях има и влошаване през последните години. Същевременно в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането България получава максималните оценки.

По отношение на свободата на международната търговия България постига добър резултат (8,47)  поради членството си в ЕС. Валутният борд пък осигурява висока оценка (9,56) по критерия Стабилни пари. Точно пред нас в класацията са класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места са Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

Коментари

Задължително поле