34-годишна финландка става най-младият министър-председател в света

Сана Марин

Транспортният министър на Финландия, Сана Марин, бе избрана за лидер на социалдемократическата партия, което ще я направи най-младият министър-председател на страната.

Сциалдемократите станаха най-голямата партия във Финландия след изборите през април и получиха правото да назначат премиер на северната нация с население 5,5 милиона граждани, пише The Guardian.

34-годишната Марин, чиято партия е най-голямата в петчленната управляваща коалиция, ще бъде и най-младият премиер в света, след като встъпи в длъжност в следващите дни. Номинацията ѝ трябва да бъде гласувана в парламента утре. Така тя ще стане и третата жена, която ще оглави правителството на Финландия.

До политическата криза в страната се стигна, след като преди няколко дни Анти Рине подаде оставка. Причината - някои от партиите в коалицията снеха доверието си от него, заради невъзможността му да се справи със стачката в пощенските служби.

"Предстои ни много работа за възстановяване на доверието", каза Марин пред журналисти, след като спечели вота на партийното ръководство.

Смяната на премиери се случва в особен за Финландия момент - до края на годината страната председателства Съвета на Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле