35% от учениците в света са обект на агресия

Руски експерти проучиха данни от 80 изследвания за тормоза сред подрастващите в образователните институции на Руската федерация и в чужбина. 27,5% от руските ученици се сблъскват с тормоз, предаде Комерсант. Приблизително 35% от учениците по света са обект на агресивно преследване. У дома децата не са емоционално подкрепяни, а по-скоро прекомерно контролирани.

В резултат на това тийнейджърите премълчават проблемите пред родителите и учителите. Експерти са провели експеримент в училищата на Уссурийск. Оказало се, че по-голямата част от учениците не разказват на учителите за случаите на тормоз, а броят на предполагаемите жертви учителите са склонни да занижават. Според авторите на проучването, жертвите на тормоз са 5 пъти повече, отколкото декларират учителите, информира БГНЕС.

Децата на бащите, които са извършвали тормоз над съучениците си, често стават агресори. В рисковата група са семейства, в които не са съгласни с методите на образование. В университета пък се проявяват косвени форми - обиди и клюки. Прекомерната конкуренция или излишъкът на свободно време създава напрежение в колектива. Според учените, премълчаването на тормоза "води до групова агресия".

Коментари

Задължително поле