Майка и син са летовниците, които кацнаха с парашут на дърво край „Каваците“ Викали за помощ, полицай от Пловдив ги спасил

Сидеров преподава подводен риболов на Волен-младши в Сопозопол

Иззеха 400 литра ракия без документи от два частни имота

Модерно е кожата да сияе като ореол През лятото се търси повече натурална козметика

Филипе Коутиньо – маг за 657 000 евро на мач

Влак блъсна и уби мигрант в Гърция

Гала се качи на въртележка в Белгия

Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България

Спецпрокуратурата предаде на съд Николай, Евгения и Мария Баневи

20 пожарникари гасят горски пожар край двореца в Кричим

Двама туристи се приземиха на дърво при инцидент с парашут на „Каваците“ Въжето от моторницата, която го е теглила, се е скъсало

Лукаку нападна „Манчестър Юнайтед“

Преместиха сливенския арест в ремонтирана сграда в двора на женския затвор

Външно: Няма пострадали българи при пожарите на Канарските острови

Постановиха постоянен арест за Гергана, чието бебе почина от задушаване с храна

38 специалисти от различни професии се потопиха „В света на Старопланинската архитектура” Образователната програма се проведе в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово

Тридневна образователна програма „В света на Старопланинската архитектура” се проведе в Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово. В обучението, организирано от културната институция и сдружение „Мещра”, се включиха 38 души – архитекти, инженери, графични дизайнери, хора на изкуството –музикант и художник, студенти от страната и чужбина. Акцент в курса бе дървото, като материал за строителни дейности.

От лекцията на специалиста по работа с дърво Валентин Василев участниците получиха информация за спецификата при използването на този материал в бита на хората. Практическото обучение бе свързано с поставяне на крайно покритие върху предмети, направени от дърво. Използването на растителни и много рядко на животински продукти, вместо на химически лакове и бои, може да даде живот на предмета и да го съхрани много по-дълго. Валентин Василев представи лесен начин за приготвяне на такъв тип покритие. По думите му то не е токсично, подхранва дървото и не е по-скъпо от познатите химически продукти.

Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев, познат от предходни издания на просветната инициатива, е пример как един млад човек, усвоил определени знания и умения на хората от миналото, днес има професия с бъдеще. През първия ден от образователната програма „В света на старопланинската архитектура”, майстор Христо Тоцев изнесе лекция на тема „Каменната зидария и приложението й през Възраждането”. По-късно заведе участниците „на лов” за материал и показа как се гради суха каменна зидария.

Професионалните качества на Стефан Стефанов допринасят за запазване на културното богатство – това осъзнаха участниците в образователната програма, пред които той представи лекцията си „Специфики при реставрациите на църковни обекти”.

Дамла Ачар е архитект и работи за едни от най-големите културни ценности в турската столица Истамбул – националните дворци на султаните от ХІХ век, разположени край Босфора. Лекцията й предизвика очакван интерес. Арх. Дамла Ачар говори за „Дървени конструктивни системи в Западна Анадола през ХІХ век”.

Лекцията „Нематериално културно наследство“ на арх. Мирелла Кафкова бе в заключителната част на форума.
Сред 38-те участници в него бяха и няколко студенти от чуждестранни университети. Лиляна Попова и Константин Златаров се обучават в Англия, а Елена Стефанова в Шотландия.

Един младеж, търсещ себе си като професионалист, се потопи във възрожденската атмосфера на музея „Етър”. Иван Димов е от София и определя себе си като „завършил архитектура”. Все още не казва, че е архитект, тъй като му престои да изгражда умения чрез натрупване на практически опит.
Младежът вярва, че съществува знание, забравено в съвременността, което е добре да бъде възстановено и популяризирано. Образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, реализирана от сдружение „Мещра” и музей „Етър” е един от пътищата за това.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.