385 деца в София нямат задължителните ваксини

Педиатрите в София са сигнализирали, че за първите 8 месеца на годината 385 деца не са били ваксинирани. През 2018 г. пък на 545 деца не са поставени задължителните ваксини, показват данни на Столичната здравна инспекция, представени по БТВ.

Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, предупредиха преди дни от Световната здравна организация. Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г.Европейската комисия и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания.

Проучване на "Уеллкъм Тръст", включвщо повече от 140 хил. души в над 140 държави, показва, че около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията. В Азия недоверието е най-голямо и достига 90%.

"Световната тенденция влияе и на българите", коментира проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. По думите ѝ у нас се засилва недоверието към ваксините. Тя допълни, че в Европейския съюз най-негативно е отношението в Полша, а България е на второ място.

Педиатърът д-р Захаринка Гочева заяви, че преди 5 години отказите на родители са се броели на пръстите на едната ѝ ръка, сега са се увеличили двойно. Медикът добави, че трябва над 95% от децата да бъдат имунизирани, за да няма опасност от разпространение на заболявания.

Проф. Кожухарова предупреди, че отказът от ваксини носи тежки възможни последици при разболяване. Тя даде пример с морбили, като заяви, че дори след успешно лечение е възможно заболяването да доведе до неврологично усложнение след години.

По думите на д-р Гочева диагнозата аутизъм се поставя след 3-годишна възраст и не трябва ваксините да се обвиняват за заболяването, защото етимологията на болестта е неизвестна в световен мащаб.

Коментари

Задължително поле