4-ма прокурори не достигат в Шуменско

Проблем на държавното обвинение в Шуменско е недостигът на кадри в две районни прокуратури - във Велики преслав и в Нови пазар. На двете места има по две незаети щатни бройки, съобщи Маргарита Георгиева, административен ръководител на Окръжна прокуратура-Шумен по време на годишния отчет на обвинението в петък. По-тежка е ситуацията в Нови пазар, където прокурорите работят с две полицейски управления и са втори по натовареност в апелативния район.

Районните прокуратури в Шуменско и Окръжната са работили по 4 237 преписки през 2017 г. Приключени са 81% от разследванията. В съдилищата са внесени 843 преписки с обвинение срещу общо 881 лица, предадени на съд.

Отличен показател за работата на обвинителите е, че едва 1,7% от всички внесени дела са върнати от съда. По този критерий прокуратурите в Шуменско са на първо място в Апелативен район-Варна, каза Георгиева.

Общият брой на осъдените и санкционирани през м.г. е 869 души, а само 9 са оправданите. По този показател шуменци са втори след Добрич.

По три знакови дела Окръжната прокуратура в Шумен е упражнила ръководство и надзор през м.г. Делото за влаковата катастрофа в с. Хитрино е в съда от началото на годината. На специален надзор е взето и досъдебното производство срещу частен съдебен изпълнител за длъжностно присвояване в особено големи размери.

По третото дело "Килърите" Окръжната прокуратура в Шумен вече е привела в изпълнение влезлите в законна сила доживотни присъди без замяна на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, както и 10-годишината присъда на Янко Попов. Райчо Стойнев и Петър Атмаджов вече са изтърпели наказанията си, съответно 3 и 4 г. лишаване от свобода. Продължилият години наказателен процес срещу подсъдимите бе финализиран с решение на Върховния касационен съд на 1 декември 2017 г.

Коментари

Задължително поле