4 млрд. лева нужни за ремонт на пътища

"4 млрд. лева са нужни за ремонт на всичките 20 000 километра републикански пътища в България", обяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

По думите му тези пари ще стигнат само за рехабилитация, а за текущи ремонти и реконструкция на отделни участъци от пътната мрежа всяка година са нужни инвестиции от по 800 млн. лева.

Само през 2015-а в пътната мрежа са инвестирани над 1,2 млрд. лв., показват разчети на пътната агенция.

Лазаров изрази надежда, че с въвеждането на тол системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да "кърпи дупки". От пътната агенция съобщиха обаче, че нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира обявената обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.

 

Нова жалба отлага въвеждането на тол система у нас 

"От забавянето на системата за електронно таксуване губят всички, без превозвачите", коментира Лазаров. Припомняме, търгът за изграждането на тол система бе обявен през април, а проектът, който трябваше да замени сегашните винетки за събиране на пътни такси, бе със срок на изпълнение от 19 месеца. В момента процедурата спряна, докато не приключи производството по обжалване.

Коментари

Задължително поле