Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

40 полярници с научни постижения от Антарктида

След близо четири месеца успешно приключи 25-ата юбилейна национална експедиция на Антарктида.

Завърши 25-ата експедиция на българската база

На родна земя се завърна и последната част от екипа

С полет от Рим на родна земя се завърнаха командирът на базата ни “Св. Кл. Охридски” инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Иван Делчев, механикът Станимир Модев, иконописката Ганка Павлова и строителят Божил Василев. Последни във вторник в България ще се приберат и геодезистите полк. Петър Данчев и кап. Георги Михайлов.

“Много съм щастлив, че последната група се прибра и най-вече, че сме живи и здрави. Не беше никак лесна година откъм атмосферни условия и се сблъскахме с доста препятствия”, разказа пред “Труд” ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Той обобщи, че при тази експедиция акцентът е бил поставен на научните проекти и успешно са реализирани такива в геологията, палеонтологията, геофизиката и други.

“Заснехме неизкачвани върхове от българската планина. Така направихме откритието, че именно Свети Симеон е най-високият връх на остров Ливингстън, което е голямо постижение”, обясни още проф. Пимпирев.

В юбилейната експедиция участваха 40 полярници, от които 28 хабилитирани учени, в това число и по двама изследователи от Монголия и Турция и трима от Португалия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.