40 полярници с научни постижения от Антарктида

Завърши 25-ата експедиция на българската база

На родна земя се завърна и последната част от екипа

С полет от Рим на родна земя се завърнаха командирът на базата ни “Св. Кл. Охридски” инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Иван Делчев, механикът Станимир Модев, иконописката Ганка Павлова и строителят Божил Василев. Последни във вторник в България ще се приберат и геодезистите полк. Петър Данчев и кап. Георги Михайлов.

“Много съм щастлив, че последната група се прибра и най-вече, че сме живи и здрави. Не беше никак лесна година откъм атмосферни условия и се сблъскахме с доста препятствия”, разказа пред “Труд” ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Той обобщи, че при тази експедиция акцентът е бил поставен на научните проекти и успешно са реализирани такива в геологията, палеонтологията, геофизиката и други.

“Заснехме неизкачвани върхове от българската планина. Така направихме откритието, че именно Свети Симеон е най-високият връх на остров Ливингстън, което е голямо постижение”, обясни още проф. Пимпирев.

В юбилейната експедиция участваха 40 полярници, от които 28 хабилитирани учени, в това число и по двама изследователи от Монголия и Турция и трима от Португалия.

Коментари

Задължително поле