409 изборни секции са разкрити във Великотърновско, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница

238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район. Техният брой не съответства на броя на гласоподавателите, който ще стане известен в деня на вота за членове Европейския парламент – 26 май, уточни председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Към настоящия момент в областта са разкрити 409 секции.

„Има две, в които ще се гласува с подвижна изборна кутия. Те са на територията на общините Сухиндол и Горна Оряховица. Допълнителни секции са образувани в стария и новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве, болница „Д-р Трейман” и в сектор „Арести” в Областна служба „Изпълнение на наказанията”. Допълнителна секция е разкрита и в здравното заведение в Сухиндол”, съобщи Йонкова. Тя обясни, че секции в лечебните звена се разкриват при наличието на 10 хоспитализирани лица.

В 104 секции в региона ще може да се осъществи машинно гласуване. За община Велико Търново машините са 37. 30 от тях ще бъдат поставени в секции в областния град, 2 в Дебелец и по една в Килифарево, Беляковец, Самоводене и Шемшево. „На лицата ще бъдат предоставени смарт карти, чрез които ще гласуват. Не е възможно да объркат вота си. След като потвърдят, че гласуват за определена листа, няма да имат възможност да се откажат и вотът ще се зачете. Няма възможност за недействителност на бюлетините. При машинното гласуване автоматично ще бъде направено преброяването, а в комисиите следва да направят аритметичен сбор на всички, които са гласували с хартиена бюлетина, и на тези, които са гласували машинно”, обясни Десислава Йонкова.

Запазва се възможността членовете на СИК и лицата от охраната да упражнят правото си на вот в помещението, в което са назначени и изпълняват служебните си задължения. Това важи и за лицата, ангажирани в болничните заведения, уточни председателят на РИК.

За улеснение на хората с физически и зрителни увреждания в Община Велико Търново е разкрит тел. 062 619-119, на който могат потърсят съдействие за придвижване до изборното помещение.

Телефоните на Районната избирателна комисия са – 062 600-819, 062 668-245 и мобилен 0879 / 131-720.

Коментари

Задължително поле