Илияна Йотова: Предизвикателството пред политиците и държавниците е да върнат доверието на хората

Суичър на Burberry подтиква към самоубийство

Пиян с 2,42 промила удря в главата и рита полицай в Хасково

Министър Маринов и турският му колега оцениха високо сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици

Граждани плащат данъци като търговци

Младен Маринов: Афганистанските граждани са основна нация, подаваща молби за убежище у нас

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК

Министър Вълчев: Няма предпоставки за затваряне на училища заради ситуацията с морбилите

Депутатите гласуваха оставката на Карина Караиванова от поста председател на КФН

Брутални „баварци“ нанасят двоен удар Редови 6-цилиндров мотор генерира двигателна сила като за по-голям V8

„Кауфланд” изтегля от продажба опасна детска дрънкалка Клиентите могат да върнат закупения продукт, а сумата ще бъде възстановена

Бебе на четири месеца е прието в болница в Хасково със съмнение за морбили

Шумен чества Панчо Владигеров с концерти, изложби и конкурс На 13 март внуците на твореца и Стунджи свирят със Симфониетата

Автобус с 35 пътници пропадна в канавка край Пловдив Пътят му бил засечен от микробус, няма пострадали при инцидента

Мъж тормози съседите си в столичния квартал „Гео Милев“, заплашва и удря с тесла по вратите на апартаментите

42 фирми раздвижиха кредитния пазар Заемите за домакинствата нараснаха с 1,18 млрд. лв. за година

Големите компании раздвижиха кредитния пазар в страната. През първото тримесечие на годината кредитите за суми над 1 млн. лв. са нараснали с 42 броя, и достигат 4864 броя, сочат данните на БНБ. А общата отпусната чрез тези големи заеми сума се увеличава с 207,9 млн. лв. и достига 22,8 млрд. лв.

Оказва се, че на тези 42 компании се дължат над 50% от целия обем нови заеми, отпуснати на бизнеса през тримесечието. От януари до март общата сума на фирмените кредити е нараснала с 405,5 млн. лв. до 31,66 млрд. лв. В рамките на година обемът на предоставените от банките големи кредити за суми над 1 млн. лв. е нараснал с 573,6 млн. лв. Като това са над 78% от общото увеличение на бизнес кредитите.

Оказва се, че поведението на няколко десетки големи компании е решаващо за целия кредитен пазар в страната. Най-много на брой са най-малките фирмени заеми за суми до 1000 лв. В края на март броят им е над 55 хил., но общата отпусната чрез тях сума е само 8,5 млн. лв., или колкото един голям корпоративен кредит.

При отпуснатите кредити за домакинствата през тримесечието има ръст с 346 млн. лв., до 19,97 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Най-голям дял от това увеличение се пада на заемите за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. Това са предимно ипотечни кредити, като общата сума на заемите в този диапазон нараства със 128 млн. лв. Оказва се, че и при гражданите, хората с високи доходи, които могат да изплащат големи заеми, имат решаваща роля за кредитния пазар. Заемите на граждани за суми над 1 млн. лв. през тримесечието нарастват с 18 броя, до 326 броя. А отпуснатата чрез тях сума се увеличава с 37 млн. лв., до 513 млн. лв. В рамките на година при тези най-големи заеми за домакинствата има най-голям ръст – с близо 42% на броя им (с 96 броя), и с 38% на отпуснатите средства (141 млн. лв. допълнително).
Общият обем на заемите за домакинствата за година нараства с 1,18 млрд. лв., или с 6,3%, което е доста повече от ръста при бизнес кредитите за същия период – само с 2,4%, или със 728 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.