442 нарушения откри трудовата инспекция в 24 предприятия през януари

Главна инспекция по труда

114 са извършените проверки през януари от екипа на Областната инспекция по труда във Велико Търново. Те са с 10 повече от планираните, информира директорът инж. Невена Стефанова. Тя уточни, че 108 от предприятията са малки и средни, а общо персоналът в проверените фирми е 11 495 души. За първи път през януари са посетени 24 предприятия. Контролните органи на инспекцията са констатирали 442 нарушения на трудовото законодателство. От тях 274 броя са нарушенията на нормите, регулиращи трудовите правоотношения.

По-малко – 148, са нарушенията, установени от контролните органи по задълженията на работодателите да осигуряват здравословни и безопасни условия на труд. За прекратяване на нарушенията Инспекцията по труда е предприела през изминалия месец общо 440 принудителни административни мерки със задължителни срокове за изпълнение. Забавени плащания в размер на 9 801 лева са установили контролните органи на Инспекцията по труда след сигнали на потърпевши работници.

След тяхната намеса са изплатени 3456 лева на ощетени. За допуснати груби нарушения на трудовото законодателство през януари е потърсена административна отговорност на 29 работодатели. Съставени са общо 29 акта за установяване на административни нарушения, коментира още инж. Невена Стефанова.

Коментари

Задължително поле