45-тонен камион е най-големият електромобил

Само батерията тежи 4,5 тона, но почти не се налага да се зарежда

Гигантски камион с тегло 45 тона е най-голямото електрическо превозно средство на света. Той извозва земна маса всеки ден в каменоломна кариера в Швейцария. Само батерията му тежи 4,5 тона и притежава капацитет от 600 киловатчаса, а това се равнява на ресурса на шест спортни електромобила Tesla Model S.

Камионът е швейцарско производство и носи моделното означение e-Dumper. Колкото и да звучи парадоксално, той почти не се нуждае от зареждане поради спецификата на работния процес в кариерата. Натовареното с 60 тона каменни отломки превозно средство се спуска по стръмен 13-процентов наклон към по-долна точка в планината, където се намира пункт за преработка и транспорт на камъните. При спускането литиево-йонните батерии се зареждат с енергията, генерирана от спирачната система. Колкото по-тежък е товарът, толкова повече енергия се акумилира при слизането надолу.

Натовареният камион се превръща в един огромен производител на ток, а не в консуматор. При 20 курса на ден превозното средство генерира 20 пъти по 200 киловатчаса енергия. Тя е напълно достатъчна за изкачването без товар обратно до кариерата. Дори остава енергия в излишък, която би могла да се пренася в производствената или домакинската електрическа мрежа. Електрическият камион спестява годишно около 50 000 л дизел, които биха били „погълнати” от идентично транспортно средство с конвенционален двигател и съответно 1300 тона въглероден двуокис изхвърлени в атмосферата. Така камионът на ток избива близо 3 пъти по-високата си цена.

Коментари

Задължително поле